1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Yhtyeiden treenikämpät

Pula bändien treenikämpistä on jopa krooninen – The Levisions sai tilat vanhasta kerrostalosta Seinäjoella yli vuoden jonottamisen jälkeen

Bändien treenitiloista on puutetta edelleen etenkin Vaasassa ja Seinäjoella. Seinäjoella Elävän musiikin yhdistys sai hiljattain lisää tiloja, mutta nekin ovat jo täynnä. Kokkolassa tilanne vaikuttaa olevan hieman parempi ainakin vapaiden tilojen suhteen.

Sami Jänikselä, Jukka Rutanen ja Ilkka Huhtala soittelemassa treenikämpässä.
Seinäjokelaisen harrastebändin The Levisionsin rumpali Jukka Rutanen kritisoi sitä, että soittoharrastusta ei tueta samoin kuin liikuntaharrastuksia.

Noin 20 neliön kokoiseen huoneeseen mahtuu rummut, äänentoistolaitteet ja kitarat sekä bassot. Huone on juuri sopiva neljän soittaja-laulajan harrastebändille.

The Levisions -seinäjokelaisbändin uusi treenikämppä sijaitsee vanhassa kerrostalossa, josta saatiin hiljattain lisää tiloja seinäjokelaisille bändeille ja luovan alan ammattilaisille.

Jäsenet, laulaja-kitaristi Ilkka Huhtala, kitaristi Sami Jänikselä, basisti-laulaja Jukka Makkonen ja rumpali Jukka Rutanen ovat kuitenkin harrastaneet enemmän tai vähemmän musiikkia jo pienestä tai nuoresta lähtien.

Ilkka Huhtala (vas.) ja Sami Jänikselä (oik.) ovat aloittaneet musaharrastuksen jo nuorina. Kummatkin sanovat olevansa tyytyväisiä siihen, että lisää treenitiloja on saatu Seinäjoelle. Kuva: Mirva Ekman / Yle

– Me ollaan kahdeksasta neljään töitä tekeviä janttereita, joten soittelemme vapaa-ajalla. Toki jonkun verran myös keikkailemme, mutta pääasiassa soitellaan omaksi iloksi, kertoo Jukka Rutanen.

Bändi kyseli vapaita treenitiloja Seinäjoen Elävän musiikin yhdistykseltä Selmulta jo vuosi, pari sitten.

Rutanen sanoo asian jo unohtuneen, kunnes he saivat kesällä puhelun yhdistyksen toiminnanjohtaja Marko Kivelältä.

– Vanhassa treenikämpässä käyttöaste oli liian kova. Emme enää päässeet soittamaan silloin kun halusimme, Rutanen kertoo.

Tämänhetkinen treenitila on Rutasen mukaan vain heidän käytössään ja siellä saa soittaa milloin haluaa.

Lisätilaa vanhasta kerrostalosta

Elävän musiikin yhdistys Selmu ylläpitää treenitiloja Rytmikorjaamolla. Kesällä yhdistys sai hallintaansa Rytmikorjaamon vieressä sijaitsevan kerrostalon, jossa on aikaisemminkin ollut soittotiloja.

– Tässä on esimerkiksi huoneita bändeille sekä pari toimisto- ja liiketilaa. Tilanne oli meillä ennen tätä kerrostaloa huono, mutta nyt jono on treenikämppiin lyhyempi kuin koskaan aiemmin, kun olen itse ollut näitä jakamassa, kertoo Selmun toiminnanjohtaja Marko Kivelä.

Selmun toiminnanjohtaja Marko Kivelä arvelee, että kerrostalo on rakennettu samoihin aikoihin kuin vieressä oleva Rytmikorjaamo eli noin 1950-luvulla. Kuva: Mirva Ekman / Yle

Kolmekerroksisen kerrostalon kaikki tilat ovat kuitenkin jo varattuja.

– Uskon, että vastaaville pienemmille, edullisemmille työ- ja harjoitustiloille on varmasti edelleen isosti tarvetta tässä kaupungissa.

Kivelä heittää villin arvion bänditilanteesta Seinäjoella – hän arvelee, että yhtyeitä voisi olla kaikkiaan noin 250.

– Meillä niistä treenaa noin 50. Muilla on tiloja esimerkiksi teollisuusalueella sekä autotalleissa ja muissa vastaavissa paikoissa.

"Pula on ollut krooninen jo vuosia"

Vaasan Uuden kulttuurin yhdistys Volume ylläpitää Rockwerstasta, jossa on nyt 22 vuokrattavaa treenitilaa.

Yhdistyksen Rockwerstas-vastaava Marko Perälä kertoo saavansa yhteydenottoja vapaista tiloista viikottain.

– Pula on ollut krooninen jo vuosia. Jono on toivottoman pitkä, Perälä kuvailee.

Bändien treenikämpistä on pulaa pohjalaismaakuntien alueella etenkin Vaasassa ja Seinäjoella. Kokkolassa tilanne vaikuttaa olevan hieman parempi ainakin vapaiden treenitilojen kannalta.

Kokkolan kaupungin nuorisotoimella on Isojärvellä 16 soittotilaa, joista yksi on vapaana ja toinen vapautumassa. Kysyntä on kuitenkin tasaisesti, sanoo nuoriso-ohjaaja Veijo Mikkola Kokkolan kaupungilta.

Lisää tiloja on tullut hiljattain yksityisten omistajien remontoimaan Hagströmin kulmaan.

– Bänditiloille ja äänitysstudioille tuntuu olevan Kokkolassa kysyntää. Yleensä suurin ongelma lienee se, että tilat ovat liian kalliita, ja osalla nuorista on vaikea löytää vuokrattavia tiloja. Lisäksi vain harvoissa voi melun takia soittaa musiikkia, kertoo Hagströmin kulman omistaja Heikki Paakkari.

Ilmiön tunnistaa myös Volumen Marko Perälä.

– Kyse on myös kohtaamisongelmasta. Tyhjiä tiloja voi olla, mutta niiden vuokra voi olla liian kova, tai niissä on asutusta lähellä, ettei voi soittaa, Perälä miettii.

Perälä uskookin, että nimenomaan yksityisillä markkinoilla olisi tilaa Vaasassakin.

Ei pitkää listaa vaatimuksia – ainakaan toistaiseksi

The Levisions -yhtye on tyytyväinen nykyiseen treenitilaan. Nurkan takana on vessa, mitä rumpali Jukka Rutanen pitää virnistäen ehkä tärkeimpänä kriteerinä.

– Lisäksi tärkeää on hinta ja se, ettei tilassa ole esimerkiksi sisäilmaongelmia. Ilmastointi ja lämmitys on hyvä olla. Tähän tilaan meillä on kaikilla omat avaimet, eli tänne pääsee milloin vain vaikka yksinkin soittamaan.

Jukka Rutanen kertoo aloittaneensa soittamisen noin 13-vuotiaana. Kuva: Mirva Ekman / Yle

The Levisions ei kaipaa treenikämppää kaikilla mukavuuksilla ainakaan toistaiseksi.

Seinäjokelaisbändille treenitilaa tarvitaan vielä vuosikymmeniä, jos yhtye aikoo soittaa yhdessä vielä seitsemänkymppisinäkin.

– En ehkä itsekseen jaksaisi käydä soittelemassa, koska kyllä se on bändin kanssa niin eri juttu. Että toivottavasti vielä eläkepäivilläkin soitamme, Rutanen hymyilee.

Mitä ajatuksia juttu herätti? Voit osallistua keskusteluun maanantaihin 20.9. kello 23 saakka.