1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. varhaiskasvatus

Sijaispula koettelee päiväkoteja – Kajaani palkkasi kokeneita lastenhoitajia paikkaamaan yllättäviä poissaoloja

Kajaanissa on pulaa varhaiskasvatuksen opettajista ja -erityisopettajista, eikä kaikkiin sijaisuuksiin saada kelpoisia henkilöitä. Tilanteen odotetaan helpottuvan muun muassa sosionomikoulutuksen ansiosta.

Elokuun alussa voimaan tullut varhaiskasvatuslain muutos velvoittaa päiväkoteja huolehtimaan aiempaa tiukemmin siitä, että hoitohenkilökuntaa on tarpeeksi töissä joka päivä. Kuva: Jari Kovalainen / Yle

Päiväkotien sijaispula hankaloittaa uuden lain vaatimaan henkilöstömitoitukseen pääsemistä. Henkilömitoituksista ei saa poiketa enää edes sairastapauksissa.

Esimerkiksi Kajaanissa on pulaa varhaiskasvatuksen opettajista ja -erityisopettajista, eikä kaikkiin sijaisuuksiin ole saatu kelpoisia henkilöitä.

Sijaisuuksia hoitavat kokeneet lastenhoitajat, kertoo varhaiskasvatuksen tulosalueen johtaja Sirpa Kemppainen. Kajaani on palkannut neljä alueella kiertävää lastenhoitajaa paikkaamaan yllättäviä poissaoloja. Lisäksi käytetään vuokratyövoimaa.

– Kajaanissa ammattikorkeakoulussa on alkanut sosionomikoulutus ja myös yksi ryhmä varhaiskasvatuksen opettajia Oulun yliopiston alla. Toivottavasti nämä tuovat lisää kelpoista henkilöstöä paikkaamaan kasvavaa eläköitymistä ja muuta tarvetta.

Lisää Kainuun uutisia Yle Areenassa: kuuntele, katsele ja lue mitä lähelläsi tapahtuu.