1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. rokotteet

THL ohjeistaa kuntia kolmansien koronarokotteiden antamiseen – HUSin alueella ja Varsinais-Suomessa alkaa kolmas rokotuskierros

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos ohjeistaa kuntia tarjoamaan kolmatta koronarokotusta niille 12 vuotta täyttäneille, joiden elimistön immuunivaste on taudin tai sen hoidon vuoksi voimakkaasti madaltunut. HUS päätti asiasta yhdessä kuntien kanssa torstaina.

HUSin alueella alkaa kolmas rokotekierros. Hoitaja valmisteli koronavirusrokotetta toukokuussa vantaalaisessa rokotuskeskuksessa. Kuva: Jorge Gonzalez / Yle

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri HUS on päättänyt yhdessä alueen kuntien kanssa käynnistää kolmansien koronavirusrokoteannosten antamisen välittömästi, jotta vanhenemassa oleva rokote-erä saadaan hyödynnettyä.

Päätös syntyi eilen torstaina Uudenmaan alueellisessa koordinaatioryhmässä.

Perjantaina Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL ohjeisti kuntia kolmansien koronarokotteiden antamisesta.

– Tutkimusten mukaan voimakkaan immuunipuutteisille kaksi rokoteannosta ei riitä suojaamaan riittävästi koronavirustaudilta, vaan heille suositellaan kolmen annoksen rokotussarjaa. Kolmas annos täydentää immuunipuutteisen perusrokotussarjan suojan valtaosalla riittävälle tasolle, kertoo THL:n ylilääkäri Hanna Nohynek tiedotteessa.

Muiden ryhmien osalta kolmannen rokoteannoksen tarvetta tarkastellaan myöhemmin syksyllä, THL kertoo.

HUS ja kunnat päättivät käynnistää koronavirusrokotteen kolmansien annosten antamisen niille immuunipuutteisille henkilöille, jotka pystytään tavoittamaan käytettävissä olevan ajan puitteissa. Lisäksi rokotteita annetaan koronaviruspotilaita hoitavalle sote-henkilöstölle, jotka saivat rokotteen ensimmäiset annokset kolmen viikon väliajalla vuoden alussa.

– Kolmannen rokotuskierroksen käynnistäminen ennen asetuksen voimaan tuloa on poikkeuksellista, mutta katsoimme, että rokotteiden vanheneminen on riittävä peruste tähän ratkaisuun, kertoo alueellisen koordinaatioryhmän puheenjohtaja Jari Petäjä HUSin tiedotteessa.

Petäjän mukaan toimien aloittamiselle on saatu sosiaali- ja terveysministeriöstä suullinen lupa.

HUSissa on tehty töitä vanhenemassa olevan rokote-erän hyödyntämiseksi ensimmäisinä ja toisina rokoteannoksina. Rokotteita on tarjottu kunnille, yksityisille terveyspalvelujen tuottajille ja puolustusvoimille.

Osa rokotteista onkin saatu jaettua kuntiin, mutta edelleen HUS Apteekin varastossa on noin 15 000 Modernan koronavirusrokotetta, jonka viimeinen käyttöpäivä on 22. syyskuuta eli ensi keskiviikko.

HUSissa toivotaan pikaista päätöstä kolmannen rokotuskierroksen käynnistämisestä, jotta rokotuksia voidaan tämän rokote-erän käytön jälkeen jatkaa. Rokotteiden saatavuus on Uudellamaalla erinomainen eli nyt tehty päätös ei hidasta alueen asukkaiden ensimmäisiä tai toisia rokoteannoksia.

Kunnat tiedottavat immuunipuutteisten henkilöiden rokotuksista sekä sisäisesti oman sote-henkilökuntansa rokotuksista. HUS rokottaa oman henkilökuntansa.

Kolmas kierros alkaa myös Varsinais-Suomessa

Myös Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirissä voidaan uuden valtakunnallisen ohjeistuksen mukaan aloittaa kolmannet koronarokotuskierrokset immuunipuutteisille.

Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin johtajaylilääkäri Mikko Pietilän mukaan immuunipuutteisilla tarkoitetaan esimerkiksi dialyysipotilaita, immuunivasteeltaan heikentyneitä syöpäpotilaita ja elinsiirtopotilaita.

– Kolmannet tehosterokotukset voidaan aloittaa välittömästi. Tämä aloitus toki riippuu kunnista, miten heillä on rokotteita saatavilla.

Turku antoi jo tiedotteen (siirryt toiseen palveluun), jossa se kertoi aloittavansa tehosterokotukset immuunipuutteisille.

Turun mukaan kolmas rokoteannos voidaan antaa, kun toisesta rokoteannoksesta on kulunut vähintään kaksi kuukautta. Turku antaa kolmansia rokotuksia immuunipuutteisille ilman ajanvarausta, mutta rokotukseen tulijan on esitettävä todistus sairaudestaan.

17.9.2021 kello 13.17 lisätty tieto kolmannen rokotuskierroksen käynnistymisestä myös Varsinais-Suomessa.

17.9.2021 kello 15.36 lisätty tieto THL:n ohjeistuksesta.

Uusimmat tiedot koronaviruksesta voit lukea päivittyvästä seurannasta.

Voit keskustella aiheesta perjantaina 17.9.2021 kello 23 saakka.