Essoten taloutta varjostaa koronapandemian aiheuttama epävarmuus – kuntayhtymä valtuusto nimitti myös viimeiset puheenjohtajansa

Koronapandemia heijastuu kuntayhtymän talousnäkymiin, mutta talousennusteen arvioidaan kallistuvan silti kohtuullisen puolelle.

Essoten kokouksessa nimitettiin valtuuston puheenjohtajaksi pieksämäkeläinen Ari Hänninen (kok.) ja hallituksen puheenjohtajaksi mikkeliläinen Arto Seppälä (sd.). Kuva: Essote / Jussi Salminen

Sote-kuntayhtymä Essote on nimittänyt uuden valtuustonsa puheenjohtajan. Valtuuston puheenjohtaja on pieksämäkeläinen Ari Hänninen (kok.) ja hallituksen puheenjohtaja toimii mikkeliläinen Arto Seppälä (sd.).

Kokoonpano tulee olemaan Essoten viimeinen. Sen toimikausi kestää aina Etelä-Savon hyvinvointialueen toiminnan aloittamiseen saakka eli vuoden 2022 loppuun saakka.

Ensimmäisessä kokoukesssa keskusteltiin kuntayhtymän talousnäkymistä, jota varjostaa koronapandemian aiheuttama epävarmuus.

Kuntayhtymän valtuuston ensimmäisessä kokouksessa arvioitiin, että koronakustannukset ovat ylittäneet nyt koronatukiin budjetoidun noin 8 miljoonaa euroa. Pelkästään näytteenotosta on kertynyt tammi-kesäkuun aikana jäsenkuntalaksutusta 9,7 miljoonan euron edestä.

Samalla valtion koronatukipäätökset ja tuet koronan aiheuttamien hoitojonojen purkuun ovat viipyneet.

Tällä hetkellä Essote ennustaa tälle vuodelle talousarvion ylitystä 200 000 eurolla, kun talousarvio on tehty nollatasoon.

Talousarviota voidaan joutua vielä muuttamaan syksyn aikana, kun valtion tukien ja avustuksien jakoperusteet selviävät.