1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. työvoimapula

Ennen Forssa oli mustaa työttömyysaluetta, mutta nyt työntekijöistä on jo pulaa: "Väkeä ei tahdo löytää mistään"

Forssan seudun työllisyystilanne on kääntynyt erinomaiseksi. Monen yrityksen näkymät ovat niin hyvät, että työvoimapula on jo arkipäivää.

Steralla Tammelassa on parisen sataa työntekijää ja lisää tarvittaisiin. Kuva: Ville Välimäki / Yle

Forssan seudulla oli uusia avoimia työpaikkoja heinäkuussa kolmisen sataa. Paljon on myös piilotyöpaikkoja, eli sellaisia työpaikkoja, joita ei ole laitettu hakuun. Työttömiä työnhakijoita oli kesällä viidennes vähemmän kuin vuotta aikaisemmin.

Monella yrityksellä on järjetön työvoimapula. Työntekijöitä tarvittaisiin esimerkiksi teollisuuden kokoonpanotehtäviin, kauppoihin ja elintarvike- ja metalliteollisuuteen.

Tuotantopäällikkö Tero Marjamäki kertoo, että Stera kouluttaa työntekijöitä myös itse. Kuva: Ville Välimäki / Yle

Yksi esimerkki pahasta työvoimapulasta kärsivistä yrityksistä on noin 200 työntekijän Stera Group Oy Tammelassa. Stera on laajentanut ja etsii ankarasti työntekijöitä. Vuoden aikana palkkalistoille on otettu lisää parisenkymmentä työntekijää, mutta vielä pitäisi löytää lisää. Tuotantopäällikkö Tero Marjamäki kertoo, että Stera on hankkinut työntekijöitä myös ulkomailta.

– Menossa on poikkeuksellinen aika. Tavallisesti kyllä ihmisiä on aikaisemmin aina jollain aikavälillä töihin löytynyt, mutta nyt tuntuu, että väkeä ei tahdo enää löytää oikein mistään.

Yhtiö pyrkii löytämään uutta väkeä rekrytointi- ja oppisopimuskoulutusten avulla.

– Jos työvoimaa ei löydy, niin silloin meidän täytyy löytää jotain joustoja nykyhenkilöstöstä, mutta nekin keinot ovat tietysti rajalliset. Sen lisäksi me olemme aloittaneet rekrykursseja Faktian kanssa ja muutoinkin pitää koko ajan miettiä uusia keinoja löytää osaajia.

Työpaikkaomavaraisuus samaa luokkaa kuin Helsingissä

Forssassa on jo hulppeasti enemmän työpaikkoja kuin niihin on työntekijöitä. Työpaikkaomavaraisuus, eli työssäkäyvien ja alueella asuvan työvoiman suhde, on poikkeuksellisen korkea. Forssassa työpaikkaomavaraisuus on kivunnut jo 130 prosenttiin, eli paikkakunnalla on noin 30 prosenttia enemmän työpaikkoja kuin on tekijöitä. Suunnilleen sama työpaikkaomavaraisuusaste on esimerkiksi Helsingissä. Työvoimaa pitäisi jo saada seutukunnan ulkopuolelta.

Työllisyystilanne on parantunut viime vuosien aikana. Toista oli vielä viime vuosikymmenellä. Rakennemuutokset ovat aikaisemmin kourineet Forssan seutua useaan otteeseen. Seutu oli todella hankalaa työttömyysaluetta sen jälkeen, kun Finlayson lopetti tekstiilituotantonsa ja alta meni myös esimerkiksi rakennusteollisuutta.

– Tokikaan sellaisia tilanteita ei enää ole näköpiirissä. Kuitenkin koko ajan tapahtuu tiettyjä rakenteellisia muutoksia. Työvoiman kysyntä ja tarjonta ovat jatkuvasti sellaisessa liikkeessä, että ne eivät koskaan voikaan kohdata. Tällä hetkellä se näyttäytyy aika voimakkaana, että pulaa työvoimasta on, kertoo Forssan työllisyyspalveluiden projektipäällikkö Jukka Lidman.

Projektipäällikkö Jukka Lidman muistuttaa, että luonto ja hyvät palvelut saattavat vetää ihmisiä seutukunnalle. Kuva: Ville Välimäki / Yle

Forssaa painaa vielä rakennetyöttömyyden taakka jonkin verran. Pitkäaikaistyöttömiä on runsaasti. Työllisyyslukuja varjostaa myös se, että Forssassa on runsaasti ilman ammattitutkintoa olevia nuoria.