1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiri

Varsinais-Suomessa alkaa kolmannet koronarokotukset välittömästi tietylle riskiryhmälle – uusi valtakunnallinen ohjeistus voimaan

Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiri voi uuden valtakunnallisen ohjeistuksen mukaan aloittaa kolmannet koronarokotuskierrokset immuunipuutteisille.

Koronarokotukset ovat käynnissä Varsinais-Suomessa. Arkistokuva. Kuva: Arash Matin / Yle

Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirissä voidaan uuden valtakunnallisen ohjeistuksen mukaan aloittaa kolmannet koronarokotuskierrokset immuunipuutteisille.

Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin johtajaylilääkäri Mikko Pietilän mukaan immuunipuutteisilla tarkoitetaan esimerkiksi dialyysipotilaita, immuunivasteeltaan heikentyneitä syöpäpotilaita ja elinsiirtopotilaita.

– Kolmannet tehosterokotukset voidaan aloittaa välittömästi. Tämä aloitus toki riippuu kunnista, miten heillä on rokotteita saatavilla.

Turku antoi jo tiedotteen (siirryt toiseen palveluun), jossa se kertoi aloittavansa tehosterokotukset immuunipuutteisille.

Turun mukaan kolmas rokoteannos voidaan antaa, kun toisesta rokoteannoksesta on kulunut vähintään kaksi kuukautta. Turku antaa kolmansia rokotuksia immuunipuutteisille ilman ajanvarausta, mutta rokotukseen tulijan on esitettävä todistus sairaudestaan.

Seuraaville riskiryhmille suunnitellaan kolmatta rokotetta

Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin mukaan Varsinais-Suomessa ei vielä anneta kolmatta rokotetta esimerkiksi sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaisille tai muille riskiryhmille. THL valmistelee parhaillaan ohjetta näille ryhmille.

– Seuraavassa vuorossa ovat ne, jotka ovat saaneet kaksi rokoteannosta 3-4 viikon aikavälillä tammi-helmikuussa 2021. Tähän ryhmään kuuluu lähinnä sote-henkilökuntaa ja vanhuksia, sanoo TYKSin infektiolääkäri Harri Marttila VSSHP:n tiedotteessa.

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri sai aikaisemmin epävirallisen luvan aloittaa kolmannet koronarokotuskierrokset riskiryhmille, koska HUSin alueella on menossa vanhaksi yli 15 000 Modernan koronarokotetta. Lupa on saatu suullisesti sosiaali- ja terveysministeriöltä.

– Varsinais-Suomessa ei ole samankaltaista koronarokotteiden vanhenemisongelmaa, kertoo Pietilä.