1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. sairaanhoitopalvelut

Rovaniemeläisiä sairaala-asiakkaita joudutaan ajoittain hoitamaan muissa kunnissa

Jos potilas kieltäytyy tarjotusta sairaalahoidosta, hoito pyritään järjestämään esimerkiksi kotisairaalan tai kotihoidon kautta.

Rovaniemen kaupungin mukaan sillä on ollut viime aikoina ongelmaa saada riittävästi henkilökuntaa kuntoutussairaalaan. Kuvituskuva. Kuva: Henrietta Hassinen / Yle

Rovaniemeläisiä joudutaan välillä hoitamaan muissa kunnissa potilasturvallisuuden vuoksi.

Kaupungin mukaan sillä on ollut viime aikoina ongelmaa saada riittävästi henkilökuntaa kaupungin kuntoutussairaalaan, mistä johtuen sairaalapaikka voidaan tarvittaessa järjestää toisen kunnan terveyskeskussairaalasta.

Potilaan ja hänen omaisiensa kannalta järjestely voi tuntua hankalalta, mutta kaupungin mukaan tilanteeseen ei voida soveltaa potilaan valinnanvapautta, sillä se ei koske akuuttia hoidon tarvetta tai tilannetta, jossa potilas on jo sairaalahoidossa.

Kaupungin mukaan potilas voi myös kieltäytyä tarjotusta sairaalahoidosta. Tällöin hoito pyritään järjestämään esimerkiksi kotisairaalan tai kotihoidon kautta. Se ei kuitenkaan aina ole mahdollista tai potilaalle turvallista.

Lapin keskussairaala taas ei voi pidentää potilaiden hoitojaksoja ilman, että se vaikuttaisi muiden potilaiden hoitoonpääsyä.

Lisää Lapin uutisia Yle Areenassa: kuuntele, katsele ja lue, mitä lähelläsi tapahtuu.