1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. ydinaseet

Pohjois-Korea testasi jälleen uusia ohjuksia – mitä uutta ne kertovat maan sotavoimasta?

Pohjois-Korea on viikon aikana testannut kahta uutta asejärjestelmää, jotka voivat muuttaa alueen sotilaallista tasapainoa. Maalla on nyt valmius ampua ballistisia ohjuksia junanvaunuista ja ehkä myös ydinkärjellä varustettu risteilyohjus.

Pohjois-Korean uutistoimiston julkaisema kuva junasta laukaistavasta ohjuksesta. Kuva: AFP / Lehtikuva

Pohjois-Korean uutistoimisto KCNA kertoi maanantaina, että maan asevoimat oli viikonloppuna testannut pitkän matkan risteilyohjusta.

Keskiviikkona Etelä-Korean ja Japanin viranomaiset puolestaan havaitsivat Pohjois-Korean lähettäneen matkaan kaksi ballistista ohjusta.

Ne olivat Pohjois-Korean ensimmäiset ohjuskokeet puoleen vuoteen.

Kokeet voivat olla vastaus Etelä-Korean ja Yhdysvaltojen yhteisiin sotaharjoituksiin viime kuussa, arvioi Maanpuolustuskorkeakoulun strategian professori Tommi Koivula.

– Tällaisella nokittelulla on pitkä historia. Pohjois-Korea on usein vastannut aika äkäisesti tällaisiin harjoituksiin pian niiden jälkeen, Koivula sanoo.

Toisaalta Pohjois-Korea voi Koivulan mukaan pyrkiä hakemaan asemia mahdollisten tulevaisuuden neuvottelujen varalle. Se muistuttaa kokeilla olemassaolostaan ja viestii, että sen aseellisella suorituskyvyllä on painoarvoa.

Myös Etelä-Korea teki keskiviikkona ohjuskokeen pohjoisen naapurinsa jälkeen. Siitä tuli ensimmäinen ydinaseeton maa, joka kykenee laukaisemaan ballistisen ohjuksen sukellusveneestä käsin.

Mikä on "strateginen risteilyohjus"?

Pohjois-Korean valtionmedia KCNA:n välittämä kuva junista käsin laukaistavien ohjusten testaamisesta. Kuva: AFP / Lehtikuva

Pohjois-Korealla on tiedetty olleen risteilyohjuksia jo jonkin aikaa, mutta viikonloppuna testattu ohjus lensi selvästi aiempaa pidemmälle. KCNA:n mukaan sen kantama oli 1500 kilometriä.

Jos tieto pitää paikkansa, Pohjois-Korea voisi ampua risteilyohjuksen Japaniin saakka.

– Tämä on siinä mielessä naapurimaiden, ainakin Japanin ja Etelä-Korean kannalta huolestuttava kehityskulku, että risteilyohjus lisää Pohjois-Korean iskukykyrepertuaaria, Tommi Koivula sanoo.

Pohjois-Korean uutistoimisto KCNA on kuvannut uutta ohjusmallia "strategiseksi risteilyohjukseksi".

Länsimaisten asiantuntijoiden mukaan Pohjois-Korea pyrkii näin viestimään, että se on onnistunut kehittämään risteilyohjuksen, johon pystytään asentamaan ydintaistelukärki.

Tästä ei kuitenkaan ole varmuutta. Vaikka Pohjois-Korealla on tiedetty olevan ydinaseita, on teknisesti vaikeaa kutistaa ydinlataus niin pieneksi, että se mahtuu risteilyohjuksen sisään.

Asiantuntijat ovat joka tapauksessa arvioineet, että Pohjois-Korea on kehittynyt ydinaseiden koon pienentämisessä.

Tietoon ei ole myöskään tullut, miten Pohjois-Korean uuden ohjuksen kauko-ohjaus toimii.

Risteilyohjukset lentävät hyvin matalalla, joten niitä on vaikea havaita tutkassa. Ne pystyvät myös muuttamaan suuntaansa ja lähestymään kohdettaan ampujan haluamasta kulmasta.

Pohjois-Korean uskotaan kehitelleen risteilyohjustaan Neuvostoliitossa käytössä olleen meritorjuntaohjuksen pohjalta, kertoo esimerkiksi Britannian yleisradio BBC (siirryt toiseen palveluun).

Ohjuksia junasta

Keskiviikkona Pohjois-Korea ilmoitti laukaisseensa kaksi junaan asennettua ballistista ohjusta. KCNA:n mukaan ohjukset osuivat maaliinsa maan itärannikolla lennettyään 800 kilometriä.

Junan käyttäminen laukaisualustana on uutta Pohjois-Korean asevoimissa. Maa on sanonut perustaneensa hiljattain junaan sijoitettavan ohjusrykmentin, joka toteutti koelaukaisut.

Asiantuntijoiden mukaan myös nämä lyhyen kantaman ohjukset voivat kuljettaa ydinaseen. 800 kilometrin kantama kattaisi koko Etelä-Korean.

– Juniin sijoitettavat ohjukset ovat melko halpa ja luotettava tapa parantaa ydinaseiden säilymistä käyttökunnossa [sotatilanteessa]. Venäjä teki samoin. Yhdysvallatkin harkitsi sitä. Siinä on Pohjois-Korealle paljon järkeä, sanoo Federation of American Scientists -tutkijajärjestön jäsen Adam Mount Twitterissä.

Sisältöä ei voida näyttää

Ylen palveluissa voidaan näyttää sosiaalisessa mediassa julkaistuja sisältöjä. Tarkista evästeasetuksesi, jos haluat säätää sisältöjen näkymistä Ylen palveluissa.

Katso sisältö Twitterissä

Juniin sijoitetut ohjukset voidaan kuljettaa mihin tahansa maan rautatieverkoston kohtaan, joten niiden silmälläpito on vaikeaa satelliiteista. Ohjusten salaamisessa voidaan hyödyntää myös esimerkiksi tunneleita.

Adam Mountin mukaan Pohjois-Korean rautatieverkosto ei kuitenkaan ole kovin laaja ja kärsii teknisistä ongelmista.

Sotatilanteessa junaliikenne on myös mahdollista lamauttaa.

Jo aiemmin Pohjois-Korea oli testannut ohjuslaukaisuja maahan kaivetuista siiloista, ajoneuvoista ja sukellusveneestä. Junat antavat maalle uuden vaihtoehdon ohjusten käyttämiseen.

Kilpavarustelu voi kiihtyä

Pohjois-Korean sotilaallisen voiman kehittyminen on jo muuttanut sen lähialueiden sotilaallista voimatasapainoa, arvioi Maanpuolustuskorkeakoulun strategian professori Tommi Koivula.

Hänen mukaansa tämä voi johtaa kilpavarustelun kiihtymiseen.

– Heti [Pohjois-Korean ohjuskokeiden] perään nähtiin Etelä-Korealta vastaava peliliike, ja se on ehkä uutta. Tähän mennessä Etelä-Korea ei ole hirveästi antanut provosoida itseään, Koivula sanoo.

Etelä-Korea voi kehittyneenä valtiona tarvittaessa kasvattaa asevoimiensa suoritus- ja iskukykyä.

Kilpavarustelun kiihtyminen heijastuisi Koivulan mukaan laajemmin alueen turvallisuuteen erityisesti, jos Etelä-Korea ja Yhdysvallat tiivistäisivät yhteisiä sotaharjoituksiaan ja Yhdysvallat lisäisi läsnäoloaan maassa.

– Kiina ei pidä Yhdysvaltojen läsnäolon lisääntymisestä Etelä-Koreassa, hyvin lähellä Kiinan omia ydinalueita. Tämä on omiaan ylläpitämään alueellista varustelua ja turvattomuutta, Koivula sanoo.

Lue lisää:

Pohjois-Korea sanoo tehneensä ohjuskokeita pitkän kantaman risteilyohjuksella

IAEA varoittaa: Pohjois-Korea vaikuttaa käynnistäneen ydinlaitoksensa uudelleen

Pohjois-Korea ja Etelä-Korea sulattelivat suhteitaan yli vuoden tauon jälkeen – välit katkesivat dramaattisesti yhteystoimiston räjäyttämiseen

Kiinan ja Pohjois-Korean suhteiden lujittaminen voi haitata Korean niemimaan ydinaseriisuntaa

USA:n ja Pohjois-Korean välit voivat pian saada tuulta purjeisiin, mutta vielä on epäselvää, mihin suuntaan Bidenin hallinnon suhteet Pohjois-Korean kanssa kehittyvät