1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. koronarokote

THL ohjeisti kuntia aloittamaan kolmannet koronarokotukset – Etelä-Karjalassa rokotukset voivat alkaa heti, Kymenlaaksossa 1–2 viikon päästä

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos ohjeisti perjantaina kuntia tarjoamaan rokotuksia voimakkaasti immuunipuutteisille. Kymenlaakson ja Etelä-Karjalan sairaanhoitopiirit ovat valmistautuneet aloittamaan kolmannen rokotuskierroksen.

Sairaanhoitopiirit odottavat lupaa aloittaa kolmas koronarokotuskierros. Kuvituskuva. Kuva: Jorge Gonzalez / Yle

Sairaanhoitopiirit valmistautuvat aloittamaan kolmannet koronarokotukset.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) ohjeisti perjantaina kuntia tarjoamaan kolmatta koronarokotusta niille 12 vuotta täyttäneille, joiden elimistön immuunivaste on taudin tai sen hoidon vuoksi voimakkaasti madaltunut.

Kolmannet rokotukset voi käynnistää välittömästi.

Etelä-Karjalan koronarokotuksista vastaava hoitaja Sari Kuitto sanoi Ylelle perjantaina ennen THL:n päätöstä, että kolmannet rokotukset voidaan aloittaa välittömästi sitten, kun lupa heltiää.

Kuitto arveli, että ensimmäiset voivat saada kolmannen rokotteen jo samana päivänä, jos se vain sopii potilaiden aikatauluun. Immuunipuutteisten joukkoon kuuluu noin 1 000 eteläkarjalaista.

Kymenlaaksossa kolmas rokotuskierros voidaan aloittaa 1–2 viikon kuluttua, kertoo Kymsoten johtajaylilääkäri Marja-Liisa Mäntymaa.

Kolmas annos voidaan tarjota voimakkaan immuunipuutteisille vähintään kaksi kuukautta toisen annoksen jälkeen.

Vanhenevat rokotteet

Yle kertoi perjantaiaamuna, että Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri HUS oli päättänyt yhdessä alueen kuntien kanssa jo käynnistää kolmannen rokotuskierroksen. Syynä oli vanhenemassa oleva rokote-erä, joka haluttiin saada hyödynnettyä.

HUS-apteekin varastossa oli noin 15 000 Modernan koronavirusrokotetta, jonka viimeinen käyttöpäivä on 22. syyskuuta eli ensi viikon keskiviikko.

Lue lisää: HUSin alueella alkaa kolmas koronarokotuskierros – syynä vanhenemassa olevat rokotteet

Kymsoten johtajaylilääkäri Marja-Liisa Mäntymaa sanoo, että rokotteiden määrää ja säilyvyyttä seurataan tarkasti apteekissa, ja HUS-apteekki reagoi vanhemisuhkiin tarvittaessa.

HUS-apteekin rokotetilanne ei toistaiseksi vaikuta rokotuksiin Kymenlaaksossa.

– Toistaiseksi rokotteiden vanhenemisriski ei ole vaikuttanut juurikaan rokotusten järjestämiseen. Kolmansien rokotusten suhteen ei ole siis akuuttia ajolähtötilannetta, Marja-Liisa Mäntymaa sanoo.

Vanhenevia rokotteita ei ole myöskään Etelä-Karjalassa. Koronarokotuksista vastaava hoitaja Sari Kuitto kertoo, että ensimmäiset rokotteet vanhenevat tammikuussa 2022.

– Eli sen takia ei tarvitse pitää kiirettä, Sari Kuitto sanoo.

Kymenlaaksossa ensimmäisen rokotuksen on saanut tähän mennessä 75 prosenttia rokoteikäisistä eli 12 vuotta täyttäneestä väestöstä. Toisen rokotuksen saaneiden osuus on 60 prosenttia.

Etelä-Karjalassa ensimmäisen rokotuksen on saanut noin 78 prosenttia 12 vuotta täyttäneistä. Toisen rokotuksen saaneita on 63 prosenttia.

Uutiseen päivitetty THL:n uusi ohjeistus 17.9. kello 14:53.