1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. omaisuusrikokset

Etätyöläiset häätivät murtovarkaat pois mökeiltä, koronarajoitukset pitivät ulkomaiset liigat poissa

Vapaa-ajan asuntoihin tehdyt murrot ovat vähentyneet korona-aikana yli 40 prosenttia. Poliisi arvioi etätöiden lisääntymisellä ja rajojen sulkemisella olleen vaikutusta asiaan. Mökeilläkin yleistyneet valvontajärjestelmät helpottavat poliisin työtä.

Punainen kyltti, jossa lukee "vartiointi", taustalla kaukana puita
Turvallisuusalan asiantuntija Hannu Tarkkio vinkkaa, mitä kesämökin valvontajärjestelmästä kannattaa julkisesti kertoa. Video: Kati Rantala / Yle

Kulunut koronavuosi on näkynyt myönteisesti vapaa-ajan asuntoihin tehtyjen murtojen määrissä.

Mökkimurrot ovat vähentyneet koko maan tasolla yli 40 prosentilla vuoden takaiseen. Paikoin pudotusta on jopa 60 prosenttia, mutta myös alueellisia tilastopiikkejä löytyy.

Esimerkiksi Itä-Uudenmaan, Lounais-Suomen sekä Sisä-Suomen poliisilaitosten alueilla mökkimurtoja oli tehty yli puolet vähemmän kesäkuun loppuun mennessä kuin vastaavaan aikaan viime vuonna.

– Syitä on varmasti monia. Yksi suurin tekijä on, että ihmiset ovat tehneet viimeiset puolitoista vuotta etätöitä myös mökeiltä käsin. Näin ollen vapaa-ajan asunnoilla ollaan enemmän, arvioi rikoskomisario Jarmo Katila Lounais-Suomen poliisilaitokselta.

Lounais-Suomen poliisilaitoksen rikoskomisario Jarmo Katila on seurannut tyytyväisenä vapaa-ajan asuntoihin kohdistuneiden murtojen vähentymistä. Kuva: Kati Rantala / Yle Pori

Katilan mukaan asuttu kesämökki, tai vähintään mökkinaapurien läsnäolo vähentää kohteen houkuttelevuutta murtovarkaiden silmissä selvästi.

Liikkuva rikollisuus tyssäsi suljettuihin rajoihin

Suomen rajojen ylikään ei niin vain ole korona-aikana liikuttu. Poliisin mukaan tämä vähensi rikollisten määrää, mikä näkyi jossain määrin myös mökkimurtojen lukumäärässä.

– Sisärajavalvontaa tehtiin tämän vuoden heinäkuun loppuun asti. Tiukentunut kontrolli rajoilla on estänyt ulkomaisen liikkuvan rikollisuuden tulon Suomeen, Jarmo Katila toteaa.

Itä-Uudenmaan poliisilaitoksen rikoskomisario Leif Malmberg on Katilan kanssa samoilla linjoilla. Hänen mukaansa Suomessa käyvien ulkomaalaisten tekemien omaisuusrikosten määrät ovat olleet kokonaisuudessaan laskussa korona-aikana.

Varkaudet luvatta tunkeutuen vapaa-ajan asuntoihin

Poliisilaitos2020 tammi-kesäkuu2021 tammi-kesäkuuMuutos%
Koko maa730415-43,15%
Helsinki48+100%
Itä-Uusimaa3615-58,33%
Länsi-Uusimaa4018-60,0%
Lounais-Suomi11051-53,64%
Sisä-Suomi19679-59,69%
Häme6346-26,98%
Itä-Suomi13476-43,28%
Kaakkois-Suomi5930-49,15%
Pohjanmaa2324+4,35%
Oulu3541+17,14%
Lappi2223+4,55%

Lähde: Poliisi (siirryt toiseen palveluun)

Oulun "tilastopiikki" selittyy paikallisella parivaljakolla

Vapaa-ajan asuntoihin tehtyjen murtojen osalta Oulun tilastoluvut poikkeavat muusta maasta hienoisella kasvulla.

Kesäkuun loppuun mennessä mökkimurtoja oli tehty 41 kappaletta, kun vastaava luku viime vuonna oli 35.

Oulun rikostorjuntayksikön johtaja, rikosylikomisario Janne Koskela kuitenkin muistuttaa, että erot lukumäärissä ovat melko pienet, vain kuusi kappaletta.

– Meillä on käynyt ilmi, että lähes kaikki mökkeihin kohdistuneet murrot ovat paikallisten tekemiä. Ulkomaisen liikkuvan rikollisuuden osuus ei näyttäydy juurikaan Oulussa vapaa-ajan asuntojen murroissa, Koskela kertoo.

Vapaa-ajan asuntoihin kohdistuvien murtojen ”piikki” selittyy Koskelan mukaan sillä, että keväällä Oulussa oli liikkeellä kaksi henkilöä, jotka kiersivät kesämökkejä anastaen muun muassa lumilingon, moottorisahoja, perämoottoreita ja veneen.

– Tällainen parivaljakko kun mökkialueella liikkuu, niin sieltä saattaa tulla helposti tilastoihin muutaman yksittäistapauksen nousu, rikosylikomisario Janne Koskela sanoo.

Aivan oma tilastopiikkinsä löytyy Helsingin luvuista. Täyden sadan prosentin kasvu kertoo viime vuoden neljän tapauksen tuplaantuneen kahdeksaan tammi-kesäkuun aikana.

Valvontajärjestelmä auttaa murron selvittelyssä

Yhä useampi vapaa-ajan asunto on varustettu jonkinlaisella valvontajärjestelmällä.

Liiketunnistimia ja erilaisia sensoreita löytyy yhä useamman tuvan nurkasta. Kuva: Kati Rantala / Yle Pori

Turva-alalla pitkään toiminut Satakunnan turvapalveluiden toimitusjohtaja Hannu Tarkkio on huomannut viime vuosina kysynnän nopean kasvun.

– Huvilat ovat nykyisin paljon paremmin varusteltuja sähköjen ja tietoliikenneyhteyksien osalta. Valvontajärjestelmän asentaminen on sitä myöten helpompaa ja edullisempaa, Tarkkio kertoo.

Tarkkion mukaan mökkien omistajat haluavat usein turvajärjestelmäänsä kameroilla varustettuja liikeilmaisimia sekä erilaisia mökin lämpötilaa ja kosteusolosuhteita mittaavia sensoreita.

Valvontakamerat kuvaavat luvattomat kulkijat Hannu Tarkkion omalla mökillä. Kuva: Kati Rantala / Yle Pori
Radio teki murron. Jere Sanaksenaho hiippaili Merikarvialla Satakunnan Turvapalveluiden toimitusjohtaja Hannu Tarkkion mökkiin. Kiinni jäi.

Vapaa-ajan asuntojen turvavarustelu on huomattu myös Lounais-Suomen poliisin arjessa.

– Niitä tulee yhä useammin kohteissa vastaan. Esimerkiksi kameroilla saattaa olla hyvinkin ratkaiseva merkitys, jos kameraan on tallentunut epäillyn tekijän kasvot tai ajoneuvon rekisterinumero, kertoo rikoskomisario Jarmo Katila.

Valvontajärjestelmästä voi Katilan mukaan olla hyötyä myös siinä kohtaa, jos murron yhteydessä on rikottu ikkunoita. Sensorit voivat ilmoittaa mökin omistajalle ilmankosteuden muutoksista, jolloin tilanteeseen voidaan reagoida nopeammin.

Vahingot jäävät pienemmiksi, kun mökki ei jää säiden ja luonnoneläinten armoille pitkäksi aikaa, muistuttaa rikoskomisario Jarmo Katila.

Voit keskustella aiheesta Yle Tunnuksella. Kommentointi sulkeutuu 19.9. kello 23.

Lue myös:

Ulkomaalaisten rikollisten tekemät asuntomurrot vähentyneet selvästi – mutta tee silti nämä kolme asiaa ennen kuin lähdet lomamatkalle

Yli miljoona suomalaista työskennellyt etänä – missä etätyöehdoista pitäisi päättää?