1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. huutokauppa

Hämeenkyrön omistaman Koskilinnan hinta nousi huutokaupassa – taloa arvokkaammat Tynellin valaisimet myydään erikseen Bukowskilla

Kunta toivoo, että ostaja herättää talon uuteen toimeliaisuuteen ja loistoon. Talon käyttö oli vilkasta etenkin 1950- ja 1960-luvuilla.

Koskilinna toimi alkujaan paikallisen tehtaan kokoontumis- ja juhlatalona sekä tanssipaikkana. Alkuperäisten piirustusten perusteella rakennuksen alakerrassa sijaitsi tehtaan kirjasto ja lukusali sekä kahvila. Kuva: kuvakaappaus Huutokaupat.com / editointi Matias Väänänen / Yle

Hämeenkyrön kunnan omistaman Koskilinna-kiinteistön hinta nousi eilen päättyneessä huutokaupassa 38 900 euroon. Korkeimman tarjouksen hyväksymisestä päättää maanantaina kunnanhallitus.

Hämeenkyrön kunnanjohtaja Antero Alenius sanoo, että kauppahinnalla ei suoraan ole merkitystä.

– Viimeiset tunnit olivat jännittäviä, tarjottu summa nousi 30 000 eurolla. Mutta tärkeintä tässä ei lopulta ole hinta vaan että uusi ostaja tuo uuden monipuolisen toiminnan ja omat resurssinsa sen kehittämiseen.

Alenius sanoo, että hän ei voi kertoa ostajaehdokkaasta mitään ainakaan ennen ensi viikkoa.

– Toivomme, että tulee toimija, joka näkee rakennuksen arvon, historian ja merkityksen. Toivomme, että se palaa takaisin siihen elävään, vilkkaaseen toimintaan, jota talossa parhaimmillaan 1950- ja 1960-luvuilla oli.

Koskilinna on rakennettu seurataloksi vuonna 1940. Rakennus sijaitsee Hämeenkyrön keskustassa Korkomäen eteläreunalla. Ympärillä on laaja puisto. Huutokauppailmoituksessa (siirryt toiseen palveluun) arvioidaan, että kookkaalla rakennuksella on ympäristössään suuri taajamakuvallinen merkitys.

Rakennus on todettu Hämeenkyrön keskustan osayleiskaavaa varten tehdyssä kulttuuriympäristöinventoinnissa I-luokan arvokohteeksi.

Valaisimet taloa arvokkaammat

Koskilinnan huutokauppa ei koskenut talossa olevia valaisimia. Ne ovat Paavo Tynellin suunnittelemia ja niiden arvo on selvästi talon huutokauppahintaa korkeampi.

– Kun kunnan omaisuutta realisoidaan meillä on velvoite selvittää omaisuuden markkina-arvo. Valaisinten todellinen markkina-arvo selvitetään lokakuun alkupuolella Bukowskin taidehuutokaupassa, jossa on kansainvälisiäkin ostajia, Alenius sanoo.

Isoimmat valaisimet ovat juhlasalista, talon auloissa on pienempiä lamppuja samalta suunnittelijalta.

– Kyse on yli 100 000 euron arvoisesta omaisuudesta. Niistä on asiantuntija-arvio olemassa, Alenius sanoo.

Tästä jutusta voit lukea tuoreimmat tiedot koronavirustilanteesta Pirkanmaalla.

Lisää Pirkanmaan uutisia Yle Areenassa. Kuuntele, katsele ja lue mitä lähelläsi tapahtuu.