1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. mielenterveys

Kouluterveyskysely: Varsinkin tyttöjen ahdistus on noussut merkittävästi Etelä-Savossa

THL:n kouluterveyskyselyn mukaan yläasteelaiset, lukiolaiset ja ammattiopisto-opiskelijat kärsivät aiempaa enemmän ahdistuksesta. varsinkin tytöillä ahdistus on noussut merkittävästi ja nykyään jo yli neljännes nuorista tytöistä kokee ahdistusta.

Etelä-Savossa ahdistuneisuus on kouluterveyskyselyn mukaan yleisintä yläasteikäisillä tytöillä, joista 28,9 prosenttia kertoo kokeneensa ahdistusta.. Kuvituskuva. Kuva: Antro Valo / Yle

Tänään julkaistun THL:n kouluterveyskyselyn perusteella joka kolmas yläasteella, lukiossa tai ammattioppilaitoksessa opiskeleva suomalainen tyttö on kokenut ahdistuneisuutta.

Etelä-Savossa ahdistuneisuutta on kokenut reilu neljännes tytöistä. Määrät ovat nousseet lähes 10 prosenttiyksikköä kahden vuoden takaisesta.

Kyselyn mukaan pojilla ahdistuneisuuden kokemukset ovat harvemmassa. Pojista eniten ahdistusta on yläasteikäisillä, joista reilut seitsemän prosenttia on kokenut kohtalaista tai vaikeaa ahdistusta. Nousua on 1,3 prosenttiyksikköä kahden vuoden takaiseen.

Ero samanikäisiin tyttöihin on yli 20 prosenttiyksikköä.

Kyselyssä käy ilmi, että tytöt kokevat myös merkittävästi poikia enemmän masennusta, huonoa itsetuntoa ja ovat myös enemmän huolissaan fyysisestä terveydestään.

Korjaus 22.9. klo 11.33: Korjattu tyttöjen ja poikien ahdistuneisuuden määrän noususta kertovat lauseet, joissa kyse oli prosenttiyksiköistä, ei prosenteista.