Huoli Mikkelin kirjaston lehtilukusalista kasvaa, kansalaisadressi keräsi satoja nimiä – kaupunginhallituksen puheenjohtaja: "Ehkä päätöksenteko ei ole mennyt ihan nätisti"

Itä-Suomen aluehallintovirasto on ottanut poikkeuksellisesti kantaa Mikkelin kaupungin kirjastoa koskeviin suunnitelmiin. Adressi lehtilukusalin säilymisen puolesta keräsi satoja nimiä.

Mikkelin pääkirjaston lehtilukusali
Mikkelin kirjaston lehtilukusalin kohtalo on vielä auki. Puheissa on ollut, että salin paikalle tulisi kaupunkilaisten asiointipiste. Kaupunginhallituksen puheenjohtaja Pirjo Siiskonen (kesk.) sanoo, että asiasta ei ole vielä päätetty mitään. Kuvaaja: Esa Huuhko / Yle, editointi: Petri Aaltonen / Yle

Huoli Mikkelin pääkirjaston lehtilukusalin tulevaisuudesta on virittänyt kaupungissa laajaa keskustelua. Lehtilukusalia puolustava adressi keräsi lyhyessä ajassa yli 500 allekirjoitusta.

– En voi sanoa, että nimien määrä olisi yllättänyt. Ehkä tässä päätöksenteon prosessissa on jotain sellaista, että tämä ei ole mennyt ihan nätisti, sanoo Mikkelin kaupunginhallituksen puheenjohtaja Pirjo Siiskonen (kesk.).

Siiskosen mukaan uudet kuntapäättäjät saattavat vielä päätyä asiassa eri linjalle kuin aiemmat.

– Asiastahan ei vielä ole edes mitään virallisia päätöksiä. Mikkelin konserni- ja elinvoimajaos käsittelee asiaa ensimmäistä kertaa vasta huomenna tiistaina, ja vasta silloin jaoston jäsenetkin saavat nähtäväkseen asiaan liittyvät materiaalit, Siiskonen sanoo.

Mikkelin kaupunki haluaa säästää luopumalla ulkopuolisista vuokratiloista. Kirjasto on kaupungin omistuksessa, ja kaupunki suunnittelee kokoavansa hajallaan olevia toimintoja virastokortteliin.

– Kyllä me tiedämme, että kaupungilla on tiloihin ja talouteen liittyviä haasteita. Meidän mielestämme kirjaston tilojen käyttöä pitäisi miettiä rakennuksen peruskorjauksen yhteydessä, sanoo Mikkelin kirjastopäällikkö Sylvia Stavén.

Myös pääkirjaston yhteyteen, lehtilukusalin paikalle on kaavailtu kaupunkilaisten asiointipistettä. Käytännössä tämä tarkoittaisi sitä, että lehtilukusali joutuisi nykyisessä muodossaan väistymään asiointipisteen tieltä.

Lehtilukusalin käyttäjät ja kirjaston henkilökunta ovat nousseet vastarintaan. Heidän mielestään kirjaston tarvitsema rauha rikkoutuu ja tilat käyvät liian ahtaaksi, jossa niihin sijoitetaan ulkopuolisia toimintoja.

– Ihan pelkästään kirjaston hiljaisuus ja rauha ovat arvokkaita, ja mikkeliläiset niitä myös arvostavat. Ei adressi muuten olisi näin lyhyessä ajassa kerännyt tätä määrää allekirjoituksia, sanoo kirjastoadressin alullepanija Katariina Asikainen.

Kansalaisadressien ja yleisönosastokirjoitusten lisäksi myös AVI otti asiaan kantaa paimenkirjeellään. AVI kritisoi kirjeessään sitä, että kaupunkilaisia ja kirjastoa ei ole kuultu asiassa riittävästi. Kirjeen lähettäminen päätöksenteon valmisteluvaiheessa kaupungille tai kunnalle on harvinaista joskaan ei ainutkertaista.

Mikkelin pääkirjaston lehtilukusali
Mikkeli on kaavaillut pääkirjaston lehtilukusaliin kaupunkilaisten asiointipistettä. Suorassa lähetyksessä asiasta ovat keskustelemassa Mikkelin kaupunginhallituksen puheenjohtaja Pirjo Siiskonen, kirjastoadressin alullepanija Katariina Askainen sekä Kirjastopäällikkö Sylvia Stavén.