1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kunnanhallitukset

Keminmaassa valmistellaan palkanmaksua kunnanhallituksen puheenjohtajalle: 50 prosentin työajalla palkka olisi puolet kunnanjohtajan palkasta

Kunnanvaltuutettujen mielipiteet vaihtelevat siitä, aletaan kunnanhallituksen puheenjohtajalle maksaa palkkaa.

Kunnanhallituksen ja - valtuuston puheenjohtajan osa-aikaistamista käsiteltiin Keminmaassa myös viime kaudella. Silloiset puheenjohtajat eivät olleet kiinnostuneita osa-aikaisuudesta. Kuva: Karoliina Marttala / Yle

Keminmaassa valmistellaan kunnanhallituksen puheenjohtajan tehtävän muuttamista luottamustehtävästä osa-aikaiseksi työksi. Asiaa on käsitelty kerran sekä kunnanhallituksessa että kunnanvaltuustossa.

Valtuusto on päättänyt, että hallitus valmistelee asian ja tuo sen myöhemmin valtuuston päätettäväksi.

Kunnanhallituksen puheenjohtajana toimii keskustan Tommi Lepojärvi.

Palkka suhteutuu kunnanjohtajan palkkaan

Keminmaan hallintosäännön mukaan valtuusto voi erikseen päättää, että kunnanhallituksen tai -valtuuston puheenjohtajan tehtävä on osa-aikainen. Työaika voi olla enintään 50 prosenttia toimistotyöajasta.

Osa-aikaisen puheenjohtajan palkka on työajan laajuutta kuvaavan prosenttiluvun mukainen osuus kulloisellekin kunnanjohtajalle maksettavasta kuukausipalkasta.

Keminmaan kunnanvaltuusto käsitteli asiaa myös viime kaudella, jolloin silloinen valtuuston puheenjohtaja Tommi Lepojärvi ja hallituksen puheenjohtaja Soili Rautio (vas.) eivät olleet kiinnostuneita osa-aikaisuudesta.

Tällä hetkellä hallituksen puheenjohtajan vuosipalkkio on 1 500 euroa.

Lisäksi jokaisesta kokouksesta maksetaan 65 euron kokouspalkkio korotettuna 50 prosentilla. Kokouspalkkiota myös korotetaan 50 prosentilla jokaista kolmen tunnin jälkeen alkavaa tuntia kohden.

Asiasta löytyy kahta mielipidettä

Kunnanvaltuutettu Hannu Roivainen (vas.) kertoo, että hallituksen puheenjohtajan osa-aikaistamista on pohdittu pormestarimallia selvittäneessä työryhmässä.

– Tehtävästä on tullut niin vaativaa, että sitä ei voi hoitaa oman työn ohella. Itse olen ollut aiemmin kymmenen vuotta hallituksen puheenjohtajana. Silloin se onnistui, koska minulla oli ymmärtäväinen työnantaja. Joustimme puolin ja toisin, Roivainen sanoo.

Kunnanhallituksen 1. varapuheenjohtaja Auli Tasala (KemPar.) on ehdotuksesta toista mieltä. Hänen mielestään Keminmaan kokoisessa noin 8 000 asukkaan kunnassa ei tarvita osa-aikaista puheenjohtajaa.

– Aina on kunnanhallituksen ja -valtuuston puheenjohtajuus hoitunut oman työn ohessa ilman että palkkaa on maksettu. Talousarviossa ei ole tähän varauduttu. Osa-aikaisuuden kustannus voi tarkoittaa esimerkiksi 5 000 euroa kuukaudessa, hän sanoi valtuuston kokouksessa pari viikkoa sitten.

Tasala käyttäisi rahat mieluummin esimerkiksi kotihoitoon.

– Sillä summalla saa palkattua muutaman hoitajan, Tasala sanoo.

Lisää Lapin uutisia Yle Areenassa: kuuntele, katsele ja lue, mitä lähelläsi tapahtuu.