1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Afganistan

Yhdysvallat myönsi Kabulin viimekuisen lennokki-iskunsa virheeksi – surmasi 10 siviiliä, joista useimmat olivat lapsia

Yhdysvallat väitti alun perin, että isku kohdistui äärijärjestö Isisin taistelijoihin. Nyt Pentagon myöntää, että kukaan surmansa saaneista ei todennäköisesti ollut Isisin riveissä.

Yhdysvaltain miehittämättömän ilma-aluksen tekemässä iskussa tuhoutunut auto Afganistanin Kabulissa 30. elokuuta. Kuva: AFP / Lehtikuva

Yhdysvaltain puolustusministeriö Pentagon on myöntänyt, että maan asevoimien viime kuussa Afganistanin pääkaupungissa Kabulissa miehittämättömällä ilma-aluksella tekemä ohjusisku on osoittautunut virheeksi, jossa Yhdysvallat tappoi yhteensä 10 siviiliä.

Yhdysvaltain surmaamien ihmisten joukossa oli seitsemän lasta. Yhdysvallat oli aiemmin väittänyt, että autoon kohdistetussa iskussa olisi kuollut äärijärjestö Isisin taistelijoita.

Iskun virheellisyyden myönsi maan asevoimien korkeimpiin johtajiin kuuluva kenraali Frank McKenzie, joka esitti anteeksipyyntönsä.

– Iskun aikaan olin varma siitä, että iskulla vältettiin välitön uhka, joka kohdistui joukkoihimme lentokentällä. Tutkintamme on nyt tullut siihen tulokseen, että isku oli traaginen virhe, McKenzie sanoi tiedotustilaisuudessa.

Ajoneuvoon kohdistettua iskua perusteltiin alun perin sillä, että auton kyydissä olisi ollut äärijärjestö Isisin kuljettamia räjähteitä, joilla oli tarkoitus hyökätä Kabulin lentoaseman yhdysvaltalaisjoukkoja vastaan.

McKenzie myönsi nyt, että on epätodennäköistä, että iskussa olisi kuollut yhtäkään Isisin taistelijaa tai että kohteena olleet ihmiset olisivat olleet uhka Yhdysvaltain joukoille.

Tiedotustilaisuudessa McKenzie kiisti jyrkästi sen, että iskupäätös oltaisiin tehty Afganistanissa vallan kaapanneen äärijärjestö Talibanin antamien tietojen pohjalta.

Ilmaisku tehtiin vain kolme päivää sen jälkeen, kun Isisin itsemurhapommituksessa Kabulin lentokentällä surmansa sai 13 Yhdysvaltain merijalkaväen sotilasta sekä kymmeniä afganistanilaissiviilejä.

Media: Kohde olikin avustustyöntekijä, ei Isis-taistelija

Vaikka asevoimat vakuuttikin pitkään, että iskussa olisi kuollut Isisin taistelija ja että kyseessä oli oikeutettu teko, ilmaiskua oli kyseenalaistettu yhdysvaltalaismediassa jo ennen asevoimien tämänpäiväistä tunnustusta.

Viime viikolla sanomalehti New York Times julkaisi turvakameravideoiden analyysiin ja iskussa kuolleen kollegoiden ja omaisten haastatteluihin perustuvan artikkelin ja videojutun (siirryt toiseen palveluun), jossa esitettiin todisteet sen puolesta, että Yhdysvallat oli erehtynyt kohteen valinnassa. Asevoimien kertomusta kyseenalaisti myös Washington Post (siirryt toiseen palveluun).

New York Timesin keräämän aineiston perusteella vaikutti siltä, että iskussa kohteeksi valittu mies ei ollut Isis-taistelija vaan avustustyöntekijä, ja räjähteiksi tulkitut autossa kuljetetut tavarat olisivat olleet juomavettä ja kannettavia tietokoneita.

Iskun kohteeksi valittu mies oli mediatietojen mukaan sähköinsinööri Zemari Ahmadi, joka oli työskennellyt pitkän aikaa yhdysvaltalaiselle avustusjärjestölle.

NY Timesin mukaan Yhdysvallat ei iskupäätöstä tehdessään ollut tunnistanut kohdetta, vaan oli tehnyt päätöksensä epäilyttäväksi katsotun liikehdinnän perusteella.

Pentagon on kertonut harkitsevansa korvauksia surmansa saaneiden omaisille.

– Lähetän syvimmät pahoitteluni surmansa saaneiden elossa oleville perheenjäsenille. Pyydämme anteeksi, ja yritämme oppia tästä kauheasta virheestä, kommentoi Yhdysvaltain puolustusministeri Lloyd Austin.