1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Australia

Sukellusvenekiistasta diplomaattinen soppa – Australian mukaan kyseessä oli strateginen päätös, Ranska puhuu selkäänpuukotuksesta

Australian pääministeri Scott Morrison sanoo, että Ranskan hallitus tiesi Australian ”syvistä ja vakavista” huolista ranskalaissukellusveneitä kohtaan jo ennen sopimuksen purkamista. Ranskan mukaan se ei tiennyt kymmenien miljardien sopimuksen kariutumisesta etukäteen.

Australia päätti uusia sukellusvenelaivastoaan Yhdysvaltain avustuksella ja purki Ranskan kanssa neuvoitellut kaupat. Australialainen sukellusvene HMAS Sheean Stirlingin laivastotukikohdassa lokakuussa 2019. Kuva: Richard Wainwright / EPA

Australian pääministeri Scott Morrison tyrmäsi Ranskan väitteet, joiden mukaan Ranskalle olisi valehdeltu sukellusvenekiistassa.

Morrison vihjasi sunnuntaina, että Ranskan hallitus tiesi Australian ”syvistä ja vakavista” huolista ranskalaissukellusveneitä kohtaan jo ennen sopimuksen purkamista.

– Teimme hyvin selväksi, että teemme päätöksen, joka perustuu kansalliseen strategiseen etuun, Morrison sanoi uutistoimisto AFP:n mukaan.

Morrison kertoo, että hän sekä muutama muu ministeri olisi keskustellut asiasta muutama kuukausi sitten.

Hän sanoi ymmärtävänsä, että kyseessä on suuri pettymys ranskalaisille.

Australian pääministeri Scott Morrison puolusti sunnuntaina maan suunnanmuutosta sukellusvenekaupassa. Kuva: Joel Carrett / EPA

– Australian, kuten minkä tahansa muun itsenäisen valtion tulee aina tehdä päätöksiä, jotka ovat linjassa maanpuolustuksemme hyötyjen kanssa, Morrison sanoi uutistoimisto Reutersin mukaan.

Australian pääministerin mukaan yksi syy muutokselle on ”heikentynyt strateginen ympäristö” Intian valtameren ja Tyynenmeren alueella. Hän ei varsinaisesti viitannut Kiinan mittaviin rakennusprojekteihin, jotka ovat kiihtyneet viime vuosina.

Ranska hurjistui: "kaksinaamaisuutta ja valehtelua"

Nato-maa Ranskan ulkoministeri Jean-Yves Le Drian soimi lauantaina Australiaa, Yhdysvaltoja ja Britanniaa poikkeuksellisen kovin sanankääntein.

– Tässä on ollut valehtelua, kaksinaamaisuutta, merkittävä luottamuksen pettäminen sekä halveksuntaa. Se ei käy päinsä, ulkoministeri sanoi France 2 -televisiokanavalle.

Ranskan Australian-suurlähettiläs Jean-Pierre Thebault väitti The Guardianille (siirryt toiseen palveluun), että Ranskaa ei varoitettu etukäteen.

– Olen oppinut, kuinka paljon australialaisille merkitsee toisen selustan turvaaminen. Minua harmittaa, luulin, että olimme kavereita ja meitä puukotettiin selkään, Thebault sanoi lehdelle.

Mistä kiistassa on kyse?

Aiemmin viikolla Australia hylkäsi ranskalaisia sukellusveneitä koskevan kaupan ja päätti rakentaa ydinkäyttöisiä sukellusveneitä Yhdysvaltain avustuksella. Australia, Yhdysvallat ja Britannia ilmoittivat myös uudesta Aukus-puolustusliittoumasta.

Samalla Ranska menetti vuosia kaavaillun, kymmenien miljardien eurojen arvoisen tilauksen.

Kiina on ilmoittanut pitävänsä vastuuttomana sitä, että USA ja Britannia jakavat ydinteknologiaansa.

Mitä seurauksia sillä on?

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden, Britannian pääministeri Boris Johnson ja Ranskan presidentti Emmanuel Macron G7-kokouksessa Carbis Bayssa heinäkuussa. Kuva: Neil hall / EPA

Yhdysvallat on ajautumassa ennennäkemättömään diplomaattisen kriisiin Ranskan kanssa, kertovat analyytikot uutistoimisto Reutersin mukaan.

Ranskan presidentti Emmanuel Macronin halu tiivistää Euroopan unionia todennäköisesti vain kasvaa.

Sopimuksen myötä Australiasta tulee vasta seitsemäs valtio maailmassa, jonka käytössä on ydinvoimalla toimivia sukellusveneitä. Se pääsee myös näkemään liittolaistensa vedenalaista teknologiaa ja tekoälykehitystä.

Uusilla ydinsukellusveneillä Australian armeija pystyy siirtymään ja iskemään kohteisiin kaukana rannikosta. Ne eivät tule kuljettamaan ydinaseita, vaan ne toimivat ydinvoimalla.

Kaikkiaan ydinvoimalla toimivia sukellusveneitä (siirryt toiseen palveluun) on yleisradioyhtiö BBC:n mukaan Yhdysvalloilla (68), Venäjällä (29), Kiinalla (12), Britannialla (11), Ranskalla (8) ja Intialla (1).

Lue myös:

Analyysi: Ranska raivostui, kun Yhdysvallat "torpedoi" sen sopimuksen Australian kanssa – Euroopan tylyllä sivuuttamisella voi olla isot seuraukset

Suurvaltakamppailu Kiinan kanssa kiristyi jälleen – USA solmi sotilaallisen yhteistyösopimuksen Australian ja Britannian kanssa