1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ruotsi

SVT: Ruotsin Isis-naiset päästettiin vapaalle jalalle huolimatta sotarikosepäilyistä

Ruotsin yleisradion mukaan naisten päästäminen vapaiksi osoittaa suuria puutteita maan sosiaalitoimessa.

Mahdollisten Isis-taistelijoiden vaimoja kävelyllä Rojin leirillä Koillis-Syyriassa 30. maaliskuuta 2019. Arkistokuva. Kuva: Ahmed Mardnli / EPA

Terroristijärjestö Isisiin kuuluneet kolme ruotsalaisnaista on päästetty vapaiksi, kertoo Ruotsin yleisradio SVT (siirryt toiseen palveluun).

Naiset olivat olleet Syyrian koillisosaa hallitsevan kurdihallinnon vankeina. Heidät karkotettiin Ruotsiin syyskuun alussa, koska kurdeilla ei ole resursseja järjestää oikeudenkäyntiä.

SVT: Ruotsiin tuotuja Isis-naisia epäillään sotarikoksista ja kansanmurhasta – "Kovaa ydintä"

SVT:n mukaan poliisi kuulusteli naisia, minkä jälkeen heidät päästettiin vapaiksi. Yksi naisista sai junalipun kotipaikkakunnalleen ja kehotuksen ottaa siellä yhteyttä sosiaalitoimistoon, kertoo SVT.

Eräs naisista oli tuomittu oikeuspsykiatriseen hoitoon, sen jälkeen kun hän oli uhannut tappaa hoitajansa isän. Nainen oli myös kertonut olleensa Isisin mukana murhaamassa ihmisiä. Tästä huolimatta nainen vapautettiin, kun hänen sukulaisensa tulivat hakemaan häntä.

Naisten kerrottiin heidän Ruotsiin-tulonsa aikana edelleen olevan radikalisoituneita ja uhaksi yhteiskunnalle. Heille ei ole edelleenkään tehty vaarallisuusarviota.

SVT:n mukaan naisia koskevat päätökset todistavat vakavia puutteita Ruotsin sosiaalitoimessa.

SVT:n haastattelema terrorismitutkija Magnus Ranstorp pitää käsittämättömänä, että naiset päästettiin vapaasti ihmisten sekaan.

Ranstorpin mielestä Ruotsissa olisi pitänyt tehdä kuten Tanskassa, missä Isis-järjestöön kuuluneet naiset velvoitettiin osallistumaan ohjelmaan, jonka tarkoituksena oli vieraannuttaa heidät äärimielisestä ideologiasta.