1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. koronavirus

Tehohoidon tarve yllätti, sillä koronapotilaiden määrä ei ole laskenut toivotusti – professori: "Syynä rokottamattomien suuri määrä"

Koronatehohoitoa koordinoivan toimiston professori Matti Reinikainen sanoo, että tehohoidon tulevaan tarpeeseen vaikuttaa olennaisesti rokottamaton väestö. Tuoreimman raportin mukaan tehohoidossa olleista koronapotilaista 16 prosenttia on menehtynyt.

Professori Matti Reinikaisen mukaan yksi vapaamman elämän eli rajoitusten poistamisen viisareista värisee yhä. Tehohoidon tarve ei ole laskenut toivotusti. Kuva: Henrietta Hassinen / Yle

Tehohoitoa tarvitsevien koronapotilaiden määrä on pysynyt edelleen yllättävän suurena, vaikka rokotuskattavuus on kasvanut.

Suomen koronatehohoitoa koordinoivan toimiston tuorein raportti kertoo, että tehohoitoa samanaikaisesti tarvitsevien potilaiden määrä lisääntyi elokuussa noin 10 potilaan tasolta reiluun 30 potilaaseen.

Sen jälkeen on ollut pientä laskua, mutta edelleen tehohoidon tarvetta on huomattavan paljon.

– Viime viikkoina potilaiden määrä on pysytellyt sitkeästi 20–30 potilaan välillä, koronatehohoitoa koordinoivan toimiston professori Matti Reinikainen sanoo.

Uusia tehohoitojaksoja on alkanut jokseenkin samaa tahtia kuin entisiä on päättynyt.

Reinikaisen mukaan tulevaan tehohoidon tarpeeseen vaikuttaa olennaisesti vailla rokotussuojaa oleva väestö.

– Jos rokottamattomat levittävät epidemiaa, tehohoidon tarve voi kasvaa huomattavastikin.

Professori: Yksi vapaamman elämän viisareista värisee yhä

Reinikaisen mielestä syytä huoleen on kahta kautta. Tauti on suoraan henkeä uhkaava osalle ihmisistä, rajoitusten purkautuessa kontaktit lisääntyvät.

– Jos rokottamattomien määrä jää suureksi, myös vakavia tautitapauksia voi ilmaantua paljon, Reinikainen sanoo.

Hallituksen uusien linjausten mukaan epidemian seurannan keskeisimpiin mittareihin kuuluvat sairaala- ja tehohoitopotilaiden määrän seuraaminen päivittäisten tartuntalukujen sijaan. Tähän käytäntöön siirryttiin, koska rokotuskattavuuden myötä vakavampien tautimuotojen määrän pitäisi vähentyä.

Reinikainen sanoo, että tehohoidon tarve ei kuitenkaan vielä ole vähentynyt niin nopeasti kuin toivottiin.

– Eikä tämän tarpeen loppu ole vielä näköpiirissä, Reinikainen sanoo.

Reinikainen toteaa, että yksi vapaamman elämän eli rajoitusten poistamisen viisareista värisee siis yhä.

Aikeissa on purkaa rajoituksia laajemmin jo lokakuun aikana, kun rokotekattavuus kasvaa. Hallituksen asettamana tavoiteena on 80 prosentin rokotuskattavuuuus yli 12-vuotiaiden osalta.

– Tehtävää riittää yhä, koska tauti voi levitä nopeastikin paikallisten tautiryppäiden myötä, Reinikainen sanoo.

Reinikaisen mukaan jalkapallon EM-kisoista Venäjältä saapuneet turistit olivat hyvä esimerkki siitä, miten tartuntaryppäät voivat muuttaa tilanteen nopeasti huonoon suuntaan.

Reinikainen muistuttaa myös, että tehohoitokaan ei kaikkia pelasta. Kansallisen tehohoitoa koordinoivan toimiston tuoreimman raportin mukaan teho-osastoilla hoidetuista potilaista 16 prosenttia on menehtynyt.

– Joukossa on myös nuoria aikuisia, Reinikainen sanoo.

Lue aiheesta lisää:

"Rokotetut eivät voi olla rokottamattomien panttivankina", sanoo THL:n Hanna Nohynek – tämä tiedetään heistä, joita ei ole rokotettu

Ministeri Kiuru: "Muiden maiden kansalaisia ei voi asettaa suomalaisten edelle" – Suomi varannut kolmannet koronarokotteet kaikille

Kaikki suomalaiset eivät tarvitse kolmatta koronarokotetta syksyn aikana, katsoo rokotusasiantuntijaryhmä