1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Meksikon ja Yhdysvaltojen raja

Yhdysvallat karkottaa siirtolaisia pois Texasin ja Meksikon rajan tuntumasta – viikon kuluessa on tarkoitus karkottaa yli 12 000 siirtolaista

Viimeisten kahden vuorokauden aikana yhdysvaltalaisviranomaiset kertovat karkottaneensa kaikkiaan noin 3 300 siirtolaista. Yli 12 000 siirtolaista on leiriytynyt Yhdysvaltojen ja Meksikon rajan tuntumaan Del Rion kaupunkiin.

Yhdysvaltain rajavartija yrittää pysäyttää siirtolaisia Del Riossa.
Yhdysvallat on alkanut karkottaa maasta siirtolaisia, jotka ovat leiriytyneet Texasin osavaltion ja Meksikon rajan tuntumaan.

Yhdysvallat on alkanut karkottaa maasta siirtolaisia, jotka ovat leiriytyneet Texasin osavaltion ja Meksikon rajan tuntumaan. Yli 320 ihmistä lennätettiin sunnuntaina Haitin pääkaupunkiin Port-au-Princeen kolmella lennolla.

Haitiin odotetaan tiistain aikana Yhdysvalloista kuutta lentoa, viranomaistiedot kertovat.

Viimeisen kahden vuorokauden aikana yhdysvaltalaisviranomaiset kertovat karkottaneensa noin 3 300 siirtolaista.

Kaikkiaan Yhdysvallat aikoo karkottaa kotimaihinsa yli 12 000 siirtolaista, jotka ovat leiriytyneet Yhdysvaltoja ja Meksikoa yhdistävän rajasillan kupeeseen Del Rion pikkukaupunkiin Texasissa. Siirtolaiset tulivat rajan yli Meksikosta Ciudad Acuñan rajakaupungin kautta.

Texasin viranomaiset sulkivat lauantaina Yhdysvaltain ja Meksikon välisen rajanylityspaikan Del Riossa.

Yhdysvaltain rajavalvonnasta vastaavan viranomaisen USBP:n päällikkö Raul Ortiz kertoo, että karkotukset on tarkoitus tehdä seuraavien kuuden tai seitsemän päivän aikana.

Viranomaiset molemmin puolin rajaa ovat arvioineet, että suurin osa siirtolaisista on lähtöisin Haitista. Poliittinen kriisi ja kuukausi sitten tapahtunut maanjäristys ovat pahentaneet entisestään vaikeita elinoloja Haitissa.

Yhdysvalloissa sekä demokraattien että republikaanien poliitikot ovat vaatineet presidentti Joe Bidenin hallinnolta nopeita toimia Texasin rajan tilanteen ratkaisemiseksi.

Aiheesta lisää:

USA:ssa yli 10 000 siirtolaista nukkuu sillan alla Meksikon rajan tuntumassa – haitilaisia tullut rajan yli ennätysmäärä

Ihmisoikeusjärjestö: Yli 3 000 Yhdysvaltain rajalta käännytettyä siirtolaista joutunut hyväksikäytön uhriksi tänä vuonna

Kamala Harris Väli-Amerikan siirtolaisille: "Älkää tulko Yhdysvaltoihin – teidät käännytetään takaisin"