1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. sairaanhoitopiirit

HUSin uudeksi toimitusjohtajaksi esitetään Matti Bergendahlia, joka yhdistetään Mehiläisen verokikkailuun ja vanhustenhoitoskandaaliin Ruotsissa

Lopullisen päätöksen uudesta toimitusjohtajasta tekee HUSin valtuusto 7. lokakuuta.

Kuvassa Matti Bergendahl. Kuva: Yle/Jasmine Urwäder

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin HUSin hallitus esittää uudeksi toimitusjohtajakseen Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin johtajaa Matti Bergendahlia.

– Tarvitaan kokenut konsernijohtaja, joka on muutoksia tehdessään Varsinais-Suomessa osoittanut kuuntelevansa henkilökuntaansa ja tekevänsä yhteistyötä lähimpien kollegoidensa kanssa sparraavalla otteella, sanoo HUSin hallituksen puheenjohtaja Ulla-Marja Urho.

Matti Bergendahl on Turun yliopiston dosentti ja lastentautien erikoislääkäri. Vuodesta 2020 alkaen hän on toiminut Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin johtajana.

Bergendahl on useassa liemessä keitetty johtaja

Matti Bergendahl työskenteli yksityisiä terveydenhuoltopalveluja tuottavan Mehiläisen johtotehtävissä vuodet 2005–2014 ja tämän emoyhtiön Ambean johdossa 2007–2014.

Hänen nimensä nousi koko kansan tietoon, kun Mehiläisen verokikkailua selvitettiin julkisuudessa. Yhtiö maksoi vuonna 2011 vain reilut 300 000 euroa veroja 35 miljoonan liikevoitosta.

Verottajan mukaan kyse oli laittomasta verosuunnittelusta.

Bergendahlin toimiessa Ambean johdossa konsernin omistaman Carema Caren vanhustenhoidossa ilmeni vakavia puutteita Ruotsissa. Hoitajat ja omaiset kertoivat ruotsalaismediassa vanhusten aliravitsemuksesta ja makuuhaavoista.

Vuodet 2015–2019 Bergendahl työskenteli toimitusjohtajana Realia Group -konsernissa, joka on erikoistunut asuntojen, kiinteistöjen ja toimitilojen välitykseen ja hallintaan.

Kilpailu- ja kuluttajaviraston mukaan konserni on tienannut miljoonia kartellilla.

Markku Mäkijärvi jäi äänestyksessä kakkoseksi

HUSin hallitus päätti toimitusjohtajakandidaatista äänestämällä.

Bergendahl sai 11 ääntä ja HUSin Markku Mäkijärvi kuusi ääntä. Mäkijärvi on HUSin johtajaylilääkäri ja hoitaa väliaikaisesti toimitusjohtajan virkaa.

Hallituksen esityslistan mukaan kärkiehdokkaana tehtävään oli myös HUSin lasten ja nuorten sairauksien toimialajohtaja Jari Petäjä. Edellisellä toimitusjohtajakierroksella juuri Jari Petäjä oli HUSin hallituksen ehdokas, mutta tehtävään valittiin valtuustossa Juha Tuominen.

HUSin toimitusjohtajan paikkaan tuli 13 hakemusta, joista seitsemän haastateltiin ja neljälle tehtiin henkilöarviointi.

Lopullisen päätöksen toimitusjohtajavalinnasta tekee HUSin valtuusto 7. lokakuuta.

HUSin edellinen toimitusjohtaja Juha Tuominen jäi työkyvyttömyyseläkkeelle 1 elokuuta.

Voit keskustella aiheesta 20.9.2021 kello 23 saakka.

Lue seuraavaksi:

Suomen suurimman sairaalapomon valinnassa yllätysnimi loppusuoralla: Mehiläisen ex-johtaja Matti Bergendahl

Mies, joka siirtyi liki puolen miljoonan asiakkaan sairaanhoitopiirin johtoon koronan keskellä – esitimme 6 kysymystä