1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. aluevaalit

Sanna Marin ei lähde ehdolle Pirkanmaalla ja se voi ratkaista paalupaikan: Kolme kokenutta poliitikkoa kertoo aluevaaliasetelmista

Tulevan Pirkanmaan hyvinvointialueen johtoon asettuu kokoomus, jos ensi tammikuussa äänestetään niin kuin viime kesänä kuntavaaleissa. Kakkospaikan saisi demarit ja kolmannen perussuomalaiset.

Kolme poliitikko aurinkoisena päivänä Tampereella.
Miksi aluevaaleissa kannattaa äänestää Pirkanmaalla? Poliitikot listaavat syitä. Toimittaja: Mari Vesanummi, kuvaaja: Marko Melto

Hyvinvointialueiden päättäjät eli aluevaltuutetut valitaan ensi tammikuussa. Ehdokkaiden haku on käynnissä, vaalikampanjoita ja -strategioita valmistellaan jo.

Koko Pirkanmaa on aluevaaleissa yhtä vaalipiiriä, mutta tamperelaisia äänioikeutettuja (siirryt toiseen palveluun)on ylivoimaisesti eniten. Tulevan valtuuston alueellinen tasapuolisuus mietityttää.

Ehdokkaiden nimet eivät ole vielä selvillä.

Pirkanmaan kansanedustajista vain kaksi kertoi Ylen kyselyssä aiemmin syksyllä lähtevänsä ehdolle aluevaaleihin. Aamulehden kyselyssä hiukan myöhemmin lähtijöitä oli pari lisää (siirryt toiseen palveluun). Moni miettii vielä.

Pääministeri ja Sosialidemokraattisen puolueen puheenjohtaja Sanna Marin on jo kertonut, ettei ole ehdolla. Tämä vaikuttaa asetelmiin, koska Marin on ollut Tampereella monien vaalien ääniharava.

Haastattelimme kolme Tampereen kärkipoliitikkoa suorassa lähetyksessä aluevaaleista maanantaina kello 15.15. Paikalla olivat demarien Pekka Salmi, kokoomuksen Ilkka Sasi ja vihreiden Jaakko Stenhäll.

Pirkanmaan pienimmässä kunnassa Juupajoella on 1 800 asukasta ja suurimmassa eli Tampereella 242 000 asukasta.

– Tässä tulee pohdintaan, mikä on aluevaaleissa tärkeintä. Sekö, että oma puolue saa ehdokkaita läpi vai se, että oma kunta saa ehdokkaita läpi, kysyy Kuntaliiton tutkimuspäällikkö Marianne Pekola-Sjöblom.

– Ehdokasasettelusta riippuu hyvin paljon eli miten valovoimaisia ja tunnettuja ehdokkaita pienissä kunnissa asetetaan. Ja varsinkin, pystytäänkö ehdokasasettelussa tekemään yhteistyötä yli puoluerajojen.

Vihreät, keskusta ja vasemmistoliitto lähekkäin

Kuntaliitto (siirryt toiseen palveluun)selvitti, millainen valtuusto hyvinvointialueelle tulee, jos puolueiden kannatus menee niin kuin meni viime kesänä pidetyissä kuntavaaleissa. Kuntaliiton laskelmissa Tampereen osuus Pirkanmaan tulevasta hyvinvointialueesta oli yli 46 prosenttia.

Kokoomus saisi 20 paikkaa, demarit 18, perussuomalaiset 13, vihreät 9, keskusta 8, vasemmistoliitto 7, kristillisdemokraatit 3 ja muut yhden paikan.

Pirkanmaalla aluevaltuustoon tulee 79 valtuutettua, koska maakunnassa on noin 523 000 asukasta.

Tunnettuja ehdokkaita haussa

Hyvinvointialueiden aluevaltuustot valitaan kaikkien aikojen ensimmäisen kerran (siirryt toiseen palveluun) ensi tammikuun 23. päivä. Äänestää saavat kaikki, jotka ovat täyttäneet 18 tai täyttävät viimeistään vaalipäivänä.

Marianne Pekola-Sjöblomennakoi, että laajasti tunnettujen, valovoimaisten ehdokkaiden puuttuminen laskee äänestysintoa. Tämä todennäköisesti myös tasaa puolueiden välisiä äänimääriä.

Tämä tarkoittaa myös sitä, että puolueet etsivät ehdokkaita, jotka tunnetaan kotikuntansa ulkopuolella. Esimerkiksi valtakunnan päättäjiä, julkkiksia, urheilijoita ja niin edelleen.

Tampereen kaupunginvaltuusto.
Rynnistääkö kokoomus isoimmaksi ja miten Sanna Marinin poissaolo näkyy? Perkaamme Pirkanmaan vaaliasetelmat suorassa lähetyksessä. Toimittajana Mari Vesanummi, kuvaaja Marko Melto / Yle.

Mitä mieltä uutisesta? Voit keskustella aiheesta 21.9. klo 23 asti.

Lue täältä (siirryt toiseen palveluun) lisää Pirkanmaan sote-uudistuksesta.

Lue lisää:

Työntekijät kaipaavat tietoa ja mahdollisuutta osallistua sote-uudistukseen: "Kyllä pitäisi olla ennustaja, että tietäisi tästä jotakin"

Pirkanmaan hyvinvointialueesta suurin työnantaja: Hämeenkyrö aloittaa yt-kierroksen