1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Venäjän politiikka

Venäjän vaaleissa tuhansia vaalivilppi-ilmoituksia – Videolla näkyy piilosta ilmestyvä käsi, joka sujauttaa uurnaan ylimääräisiä vaalilippuja

Vaalitarkkailijoiden mukaan viikonlopun duuma- ja aluevaaleissa annettiin ylimääräisiä ääniä ja manipuloitiin ääntenlaskentaa. Presidentti Vladimir Putinin valtapuolue varmisti asemansa vaaleissa, joissa vallan vastustajia ei päästetty juuri lainkaan ehdolle.

Vaalivilppiä Venäjän duuma- ja aluevaaleissa
Vaalivilppiä Venäjän duuma- ja aluevaaleissa

PIETARI Tämän jutun pääkuvana oleva valvontakameravideo on kuvattu vaalihuoneistossa Belovon kaupungissa Keski-Siperiassa Venäjällä.

Sen oikeassa reunassa näkyy, kuinka vaalivirkailijat seisovat vaaliuurnan ympärillä peittämässä näköyhteyttä. Samalla uurnan vieressä olevan lipputelineen takaa ilmestyy käsi, joka sujauttaa uurnaan ylimääräisiä vaalilipukkeita kolme kertaa.

Video on vain yksi kymmenistä vaalivilppiin viittaavista videoista, joita on kiertänyt sosiaalisessa mediassa perjantaista sunnuntaihin jatkuneiden duuman eli parlamentin alahuoneen sekä aluevaalien jälkeen.

Videoita uurniin sullottavista äänistä on julkaistu muun muassa Brjanskista (siirryt toiseen palveluun), Kalmukiasta (siirryt toiseen palveluun) ja Pietarista (siirryt toiseen palveluun).

Vaaleja tarkkaileva Golos-liike kertoi saaneensa sunnuntai-iltaan mennessä jo 4 900 ilmoitusta vaalivilpistä. Liikkeen mukaan (siirryt toiseen palveluun) äänestäjät ovat esimerkiksi saaneet huomata äänestyspaikalla, että joku on jo ehtinyt äänestää heidän puolestaan.

Myös media on raportoinut tapauksista. Esimerkiksi Fontanka-uutismedian (siirryt toiseen palveluun) mukaan Pietarissa on kiertänyt ryhmä, joka äänesti useita kertoja. Dožd-televisiokanavan toimittaja (siirryt toiseen palveluun) huomasi neljä vuotta sitten kuolleen äitinsä olevan yhä äänestäjälistoilla.

Vilpistä epäillään erityisesti vaaliviranomaisia, joiden on tarkoitus varmistaa valtapuolue Yhtenäiselle Venäjälle hyvä äänestystulos.

Venäjän kommunistipuolue katsoo, että siltä varastettiin ääniä duuman vaaleissa. Puolue kutsui maanantai-illaksi koolle mielenosoituksen Moskovassa.

Ääntenlaskennassa epäselvyyksiä

Vaalihuoneistojen sulkeuduttua sunnuntaina illalla alkoi kamppailu ääntenlaskennasta, kun vaalitarkkailijat ja oppositiopuolueiden edustajat ovat yrittäneet estää tulosten manipuloinnin.

Esimerkiksi Pietarissa useita vaalilautakuntien jäseniä on pidätetty ääntenlaskentaan liittyvien kiistojen yhteydessä, paikallismedia Fontanka kertoo. (siirryt toiseen palveluun)

Fontanka on raportoinut myös muun muassa äänestyspaikoille ilmestyneistä epäilyttävistä vaalilipukepusseista, väärennetyiksi epäillyistä allekirjoituksista ja tilanteista, joissa ääniä on laskettu ilman tarkkailijoiden läsnäoloa.

Huolta herättää myös sähköinen äänestys, jota kokeiltiin muun muassa Moskovassa. Ääntenlaskenta on vielä perinteistä äänestystäkin läpinäkymättömämpää.

Moskovan sähköisten äänien tuloksia odotettiin yhä maanantaina päivällä, vaikka vaalihuoneistot sulkeutuivat jo iltakahdeksalta sunnuntaina.

Putinin valtapuolue pysyy vallassa

Vaikka vaalivilppi näyttää olevan laajaa, hallinnolle mieluinen tulos on pitkälti varmistettu jo kauan ennen kuin vaaleja edes pidettiin. Valtaosaa presidentti Vladimir Putinin vastustajista ei päästetty lainkaan ehdolle.

Vaaleissa ei siis ollut todellista mahdollisuutta vallan vaihtumiseen, eikä niitä voi pitää reiluina tai vapaina. Ääntenlaskenta on yhä kesken, mutta duumaan on pääsemässä ainoastaan hallinnolle myötämielisiä puolueita.

Valtapuolue Yhtenäinen Venäjän äänisaalis näyttää pudonneen, mikä on arvovaltatappio hallinnolle. Kaikesta huolimatta se on mahdollisesti säilyttämässä duumassa kahden kolmasosan enemmistön, jonka avulla se pystyy tarvittaessa muuttamaan perustuslakia ilman muita puolueita.

Lue myös:

Kirjeenvaihtajalta: Venäjällä äänestäjää on vastassa turvallisuusjoukot, ja niiden valta vahvistuu myös äänestämisen jälkeen

“Punainen Navalnyi” räyhää Putinille – Uuden polven kommunistista tuli sometähti ja Kremlin painajainen

Vaalit, jotka eivät ole vaalit – Yle vastaa viiteen kysymykseen Venäjän tämänviikkoisista duuman vaaleista