1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. koronavirus

Korona leviää taas Keski-Pohjanmaalla – tartuntoja viime viikolla lähes yhtä paljon kuin epidemian pahimpaan aikaan toukokuussa

Keski-Pohjanmaalla aloitetaan heti kolmas koronarokotekierros voimakkaasti immuunipuutteisille, kuten THL viime viikolla suositteli.

Kuva: Kalle Niskala / Yle

Koronatartunnat leviävät taas Keski-Pohjanmaalla.

Tartuntoja raportoidaan alueella nyt lähes yhtä paljon kuin viime toukokuussa vakavan koronaryöpsähdyksen aikaan. Tuolloin laajan tartuntaketjun aiheutti deltamuunnos, josta on tullut valtavirus koko maassa.

Viime viikolla Keski-Pohjanmaalla todettiin 38 koronatartuntaa, ja valtaosa niistä ilmeni karanteenien ulkopuolella. Se nostaa epidemian leviämisriskiä.

Suurin osa tartunnan saaneista on rokottamattomia tai yhden rokoteannoksen saaneita. Eniten tartuntoja todetaan perhepiirissä, toiseksi eniten taas työpaikoilla.

– Vähäisilläkin hengitystieoireilla on syytä ohjata työntekijät testiin, ohjeistaa Soite tiedotteessaan työnantajia ja esimiehiä.

Testeistä 2,6 prosenttia on positiivisia.

Kolmas koronarokotekierros alkaa

Keski-Pohjanmaalla aloitetaan heti kolmas koronarokotekierros, THL:n ohjeistuksen mukaisesti. (siirryt toiseen palveluun)

Kolmansia rokoteannoksia jaetaan nyt 12 vuotta täyttäneille, voimakkaasti immuunipuutteisille, esimerkiksi elin- tai kantasolusiirtopotilaille. Lista siitä, ketä kaikkia kolmas kierros koskee, löytyy Soiten sivuilta (siirryt toiseen palveluun).

Tähän ryhmään kuuluvia on Keski-Pohjanmaalla noin 1 000–2 000 ihmistä. Soitesta kerrotaan, että rokotteita on riittävästi myös kolmannen rokotekierroksen aloittamiseen.

Myös kolmannen rokotuksen voi ottaa Soiten rokotuspisteessä.

Tartuntojen ilmaantuvuusluku viimeisten kahden viikon ajalta on 96 sataatuhatta asukasta kohden.

Tällä hetkellä alueella on sairaalahoidossa 2 koronapotilasta.

Terveysviranomaiset muistuttavat, että vielä rokottamattomien pitää hakeutua koronatestiin hyvin lievissäkin koronavirukseen liittyvissä oireissa. Testin tulosta on odotettava kotikaranteenissa. Vaikka rajoituksia ollaan höllentämässä, ei epidemia ole vielä ohi, Soite summaa tiedotteessaan.

Uusi testausstrategia on vähentänyt koronatestien määrää jonkin verran. Viime viikolla testejä otettiin 1 427, mikä on jonkin verran aiempia viikkoja vähemmän.

Lue myös:

Koronatilanne on heikentynyt Soiten alueella – tartunnanjäljitys on ruuhkainen

Keski-Pohjanmaalla lapsille on tehty 18 000 koronatestiä, mutta vain sata on sairastunut – Lastentautien ylilääkäri: "Pahimmalta on toistaiseksi säästytty"

Korona-aika näkyy rajusti perheiden jaksamisessa – Lastensuojeluilmoituksissa iso hyppäys Keski-Pohjanmaalla ja Pietarsaaren seudulla: "Toivottavasti koulut pysyvät nyt auki"