1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. tulivuorenpurkaukset

La Palman tulivuorenpurkaus ei toistaiseksi vaikuta saarella olevaan Turun yliopiston teleskooppiin – observatoriossa kolme suomalaista tutkijaa

Kanariansaariin kuuluvassa La Palman saaren eteläosassa alkoi sunnuntaina tulivuorenpurkaus. Samalla saarella sijaitsee myös Turun yliopiston teleskooppi.

La Palman talot peittyivät laavaan
La Palman talot peittyivät laavaan

Turun yliopiston teleskooppi on säilynyt vahingoittumattomana Kanariansaarten tulivuorenpurkauksessa.

La Palman saaren eteläosassa alkoi sunnuntaina tulivuorenpurkaus. Turun yliopiston mukaan purkaus ei vaikuta toistaiseksi sen NOT-teleskooppiin. La Palmalla on tällä hetkellä myös kolme suomalaista tutkijaa.

Turun yliopiston tiedotteessa paikalla oleva NOT-opiskelija kuvailee tulivuorenpurkausta yllätyksenä, vaikka maanjäristyksiä on tullut saarella jo viikkojen ajan.

– Noin 20 kilometrin päässä olevan purkauksen savupilvi ja sula kiviaines näkyy ja jyrinä kuuluu observatoriolle. Tälläkin alueella on ollut maanjäristyksiä. Mutta ainakaan tällä hetkellä purkaus tai maanjäristykset eivät vaikuta observatorioalueen turvallisuuteen tai teleskoopilla havaintojen tekemiseen. Yö oli tuuleton eikä savua kulkeutunut observatoriolle, joten pystyimme tekemään havaintoja tavanomaiseen tapaan. Tilanne voi toki muuttua ja seuraamme tiiviisti viranomaisten evakuointiohjeita, kertoo teleskoopilla työskentelevä NOT-opiskelija ja Helsingin yliopiston tohtorikoulutettava Akke Viitanen yliopiston tiedotteessa.

Turun yliopisto omistaa La Palman observatoriossa sijaitsevan niin sanotun NOT-teleskoopin yhteistyössä Aarhusin yliopiston kanssa. Aarhusin yliopisto vastaa henkilöstöstä ja Turun yliopisto teleskoopista ja rakennuksesta.

Lue lisää:

La Palman maanjäristys ravisteli suomalaisen Tapio Pursimon taloa: "Talo tuntui olevan kuin tahnan päällä"

Tulivuori purkautuu Kanariansaariin kuuluvalla La Palmalla – saarella on myös suomalaisia