1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kotihoito

Asiakaskäyntejä tekemättä ja useita muita epäkohtia paljastui kotihoidossa: Aluehallintovirasto määräsi Tampereen kaupungin korjaamaan tilanteen

Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallinto on antanut kotihoidon epäkohdista huomautuksen Tampereelle. Palveluntuottajan vaihtumisen jälkeen havaittiin useita puutteita kotihoidossa.

Tampereen kaupunki ulkoisti kotihoitoa, minkä jälkeen paljastui epäkohtia, kertoo aluehallintovirasto. Kuvituskuva. Kuva: Jouni Immonen / Yle

Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto on antanut Tampereen kaupungille huomautuksen kotihoidosta.

Aluehallintovirasto määräsi Tampereen kaupungin turvaamaan Tammelan ja Tampellan alueen kotihoidon asiakasturvallisuuden ja laadun välittömästi.

Määräyksen lisäksi Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto antoi epäkohdista huomautuksen Tampereen sosiaali- ja terveyslautakunnalle sekä kotihoidon toiminnasta vastaaville johtaville viranhaltijoille. Kaupungilta pyydetään selvityspyyntö asiasta.

Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirastoon saapui 10. syyskuuta epäkohtailmoituksia. Tammelan ja Tampellan eli keskustan alueen kotihoidossa vaihtui palveluntuottaja syyskuussa.

Ilmoitusten mukaan tämän jälkeen asiakaskäyntejä oli jäänyt tekemättä, työntekijöillä ei ole ollut tietoja asiakkaiden palveluntarpeesta eikä pääsyä tietojärjestelmiin, joista tietoja olisi voinut tarkistaa.

Aluehallintovirasto otti asiat valvontaansa.

Tampereen kaupunki ei ole aluehallintoviraston mukaan riittävästi varmistanut valitun palveluntuottajan kykyä ja edellytyksiä tuottaa kotihoidon palvelua lähes 300 asiakkaalle.

Aluehallintoviraston antama huomautus koski kunnan järjestämisvastuulla olevan toiminnan asiakasturvallisuuden ja palvelujen laadun vaarantamista, palvelun puutteellista resursointia ja toiminnan valvonnan laiminlyöntiä sekä kilpailutus- ja liikkeenluovutusprosessin puutteellista hoitamista.