Valon kaupunki -tapahtuma tulee taas – valorakentajat liikkeellä Jyväskylässä jo alkuviikosta

Suursuosion saavuttanut valotapahtuma näkyy ja kuuluu Jyväskylässä tällä viikolla.

Valoukkoihin voi törmätä iltaisin torstaista lauantaihin. Kuva: Acke Salo

Jyväskylässä Valon kaupunki -tapahtuman rakennustyöt alkavat maanantaina 20. syyskuuta.

Kaupunki kertoo tiedotteessaan, että kaduilla ja puistoissa liikkuu paljon valonrakentajia ja työt voivat vaikuttaa asukkaiden liikkumiseen.

Valoteoksia ja -tunnelmia rakennetaan Mattilanniemestä Kankaan alueelle Tourujokilaaksoon ulottuvalla Valoreitillä alkuviikon ajan.

Valoreitin pituus on reilut neljä kilometriä, ja valoteoksia sekä -tapahtumia on sen varrella kymmenittäin.

Jyväskylän keskusta-alueen ulkopuolella valoaiheita rakennetaan ja tullaan näkemään myös Korpilahdella, Säynätsalossa, Kortepohjassa, Pupuhuhdassa ja Viitaniemessä.

Valoa ja väriä syksyyn

Tapahtuman teema on tänä vuonna väri. Teema näkyy valoteoksissa ja oheistapahtumissa. Myös luonnon ruskaväritystä korostetaan ympäristövalaistuksilla Tourujoen ympäristössä ja Rantaraitilla.

– On tärkeää hidastaa nopeutta kaikilla ajoneuvoilla, jos kulkureitille osuu tavanomaisesta poikkeavaa toimintaa. Valmista pitäisi olla keskiviikkoiltana iltakahdeksaan mennessä teosten vastaanottoa varten. Itse tapahtuma alkaa torstaina 23. syyskuuta kello 20, sanoo palvelupäällikkö Kari Ström Jyväskylän kaupungilta.

Tapahtuman ajaksi osa Kauppakadusta sekä Kilpisenkadusta suljetaan. Kauppakadun taksitolppaa siirretään Gummeruksenkadun ja Kauppakadun risteyksen tuntumaan. Pääosin Jyväskylän kadut ja puistot ovat kuitenkin tapahtuman aikana käytössä.

Pääteos tulee Kirkkopuistoon

Tapahtuman pääteos Ether rakentuu Kirkkopuistoon. Kaupungin mukaan yleisölle on tarjolla visuaalinen ja aistillinen kokonaisuus äänimaisemineen. Teoksen toteuttaa maailmalla tunnettu unkarilainen Dániel Besnyő työryhmineen.

– Kirkkopuistossa aisteja puhuttelee musta-valkoinen maailma, joka poikkeaa tapahtuman muusta väri-iloittelusta, kertoo tapahtumakoordinaattori Jani Ruotsalainen.

Viime vuonna Jyväskylän kaupunki perui Valon kaupunki -tapahtuman koronapandemian vuoksi. Valoteemainen koko perheen tapahtuma on viime vuosina kerännyt yli sata tuhatta kävijää.

Tämän vuoden tapahtumassa on kiinnitetty huomiota terveysturvallisuuteen. Tapahtumat sijoittuvat laajalle alueelle ja teoksia voi ruuhkien välttämiseksi käydä katsomassa useana päivänä.

Linkki-paikallisliikenteen vuorot liikennöivät tapahtuman aikana normaalisti, mutta ilmaisia bussikyytejä ei tänä vuonna Valon kaupunki -tapahtumaan liittyen ole tarjolla.