1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. verotus

Mahdollinen maakuntavero olisi verrattavissa kirkollisveroon – valtiovarainministeri Saarikko pyytää asettamaan veron oikeisiin mittasuhteisiin

Valtiovarainministeri Annika Saarikon mukaan maakuntaverosta ei ole tehty yksiselitteistä päätöstä. Sitä valmistellessa tarkastellaan myös muita mahdollisia maakunnille siirtyviä tehtäviä.

Sosiaali- ja terveystapalvelut ovat kallein osa maamme yhteisten veroeurojen käyttöä.  Kuva: Tiina Jutila / Yle

Kainuussa maanantaina vieraillut keskustalainen valtiovarainministeri Annika Saarikko vertaa valmistelussa olevaa maakuntaveroa kirkollisveroon. Samalla hän kehottaa asettamaan maakuntaveron merkityksen oikeisiin mittasuhteisiin.

– Tullessaankin sen osuus palveluiden rahoituksesta olisi jotakin kirkollisveroon rinnastettavaa.

Maakuntaverosta ei ole Saarikon mukaan tehty yksiselitteistä päätöstä. Sitä valmistellaan ja sen yhteyteen siirretään valmistelu maakunnille siirtyvistä muista mahdollisista tehtävistä.

Saarikon mielestä sosiaali- ja terveyspalvelut ovat merkittävin ja tärkein mutta myös kallein osa yhteisten veroeurojen käyttöä. Maakuntavero ei tule valtionvarainministerin mukaan milloinkaan ratkaisemaan sosiaali- ja terveyspalveluiden rahoitusta.

– Ja jatkossakin, jotta alueiden välisiä eroja voidaan tasata väen iän ja väkimäärän, sairastavuuden ja välimatkojen mukaan, tarvitaan malli, jossa pohjana on vahva valtion rahoitus.

Keskustalainen valtiovarainministeri Annika Saarikko vieraili maanantaina Kainuussa.

Lisää Kainuun uutisia Yle Areenassa: kuuntele, katsele ja lue mitä lähelläsi tapahtuu.