1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. koronapassi

Tällainen on viivästynyt koronapassi: Alaikäisten testaaminen ilmaista, muut maksavat itse, käyttö rajattu yrityksiin

Koronapassi on vaihtoehto rajoituksille. Esimerkiksi ravintolat, yleisö- ja kulttuuritapahtumat voivat vaatia yli 12-vuotiailta asiakkailtaan passin käyttöä, jos alueella on voimassa rajoituksia. Käyttö voi lopulta tosin olla vähäistä rajoitusten purkamisen takia.

Koronapassilla tapahtumia voidaan järjestää terveysturvallisesti. Ursus Factory sai yleisön hurmioon Helsingin Tavastialla heinäkuussa 2021 lievien rajoitusten aikaan. Kuva: Sini Järnström/ Yle

Hallitus päättää kauan odotetusta koronapassista ylimääräisessä valtioneuvoston istunnossa tiistaina.

Ylen tietojen mukaan koronapassi voidaan vaatia kaikilta yli 12-vuotiailta. Passia voivat käyttää yksityiset yritykset, jos alueella on voimassa rajoituksia.

Esimerkiksi ravintolat, yleisö- ja kulttuuritapahtumat sekä harrastusten järjestäjät voivat vaatia asiakkailtaan passin käyttöä.

Ideana on se, että koronapassi on vaihtoehto rajoitustoimille.

Käytännössä Omakannassa oleva EU:n koronatodistus toimii koronapassina. Kannasta löytyy todistus täydestä koronarokotussarjasta, todistus sairastetusta koronasta tai merkintä negatiivisesta koronatestituloksesta.

Koronapassin merkitys saattaa jäädä lopulta vähäiseksi. Hallitus on luvannut purkaa rajoituksia jo lokakuun aikana, kunhan tavoiteltu 80 prosentin rokotekattavuus saavutetaan.

Koronapassi voi tuoda helpotusta, jos epidemiatilanne heikkenee jälleen ja rajoituksia joudutaan ottamaan uudestaan käyttöön.

Tapahtuman järjestäjä voi lukea sovelluksella todistuksen QR-koodin puhelimen näytöltä tai paperista, ja asiakas saisi merkinnän hyväksytty tai hylätty. Asiakkaan henkilö- tai terveystiedot eivät näy yritykselle. Kuva: Antti Kolppo / Yle

Alaikäisten testaus ilmaista, muut maksavat itse

Esityksen mukaan alaikäisten eli 12–17-vuotiaiden testaaminen on maksutonta julkisella puolella. Muut maksavat testaamisen itse (siirryt toiseen palveluun) tai ottavat vaadittavat rokotteet.

Ylelle kerrotaan, että koronapassin ensisijainen tehtävä on avata tapahtumia turvallisesti, ei nostaa rokotekattavuutta. Kuitenkin kaikkia, jotka tällä hetkellä voivat ottaa rokotteet, kannustetaan ottamaan ne.

Koronapassi lisätään tartuntatautilain 58 pykälään (siirryt toiseen palveluun), jossa määritellään laajaan tartuntavaaraan liittyvät toimenpiteet. Kohdassa on myös muita vuoden loppuun voimassa olevia väliaikaisia koronasäädöksiä.

Yritykset voivat joko käyttää koronapassia tai noudattaa toiminnassaan kyseisellä alueella voimassaolevia ravintola-, turvaväli- tai asiakasmäärärajoituksia.

Laissa olevia hygieniamääräyksiä- ja ohjeistuksia on noudatettava aina. Koronapassia ei voida käyttää, mikäli yrityksen tilat joudutaan kokonaan sulkemaan.

Koronapassin käyttö on rajattu vain yksityisiin yrityksiin, koska ketään ei voi estää pääsemästä julkisiin palveluihin, kuten kirjastoihin, museoihin tai uimahalleihin. Tästä olisi koitunut perustuslaillisia ongelmia.

Viivästyneestä passista piti antaa esitys jo syyskuun puolivälissä. Eduskuntakäsittely vie aikaa, joten voi olla, että käyttöönotto tapahtuu vasta lokakuun puolivälissä.

Suomi ei tee toistaiseksi muutoksia maahantulokäytäntöihin. Venäläisiä matkustajia passitarkastuksessa Helsinki-Vantaan lentoasemalla. Kuva: Jani Saikko / Yle

Maahantuloon ei toistaiseksi muutoksia

Hallitus antaa samalla myös esityksen maahantulon terveysturvallisuudesta, koska lain voimassaolo päättyy lokakuun puolivälissä.

Nykyisiin rajakäytäntöihin (siirryt toiseen palveluun)ei olla tekemässä vielä muutoksia vaan niiden voimassaoloa jatketaan vuoden loppuun.

Riskimaista matkustavan ei tarvitse mennä Suomessa koronatestiin, jos hänellä on todistus täydestä rokotussarjasta tai todistus 6 kuukauden sisään sairastetusta koronataudista. Muissa tapauksissa testaus on pakollista.

Hallitus on linjannut päivitetyssä koronastrategiassaan, että rajaturvallisuustoimia jatketaan ainakin siihen asti, kunnes 80 prosentin rokotekattavuus saavutetaan.

Euroopan maat rajoittavat edelleen (siirryt toiseen palveluun) Suomen tavoin matkustamista. Matkustajamäärät ovat tämän takia olleet entiseen verrattuna vähäisiä, mutta piristymään päin.

Voit keskustella aiheesta tiistaihin kello 23 asti.

Lue lisää:

Koronapassi saa rokotettujen elämän näyttämään liki normaalilta monessa EU-maassa – rokottamattomia odottaa jatkuva testirumba

Italiassa vaaditaan koronapassia kaikilta työntekijöiltä  – Ranskassa rokotukset pakollisia terveydenhoidossa

Ulkomaanmatkoille kovaa kysyntää ja kotimaan vuokramökit menevät kuumille kiville – kotimaan hotellivarauksissa matkaa vuoteen 2019

Tanska luopui viimeisistäkin koronarajoituksista: Kööpenhaminassa järjestetään huomenna 50 000 katsojan loppuunmyyty konsertti