1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Joona Leppälä

Joona "ZoneVD" Leppälä testasi Puoli seiskan museokoneen ja oli observatorio – mikä museo sinä olet?

Ylen Puoli seitsemän -ohjelmassa vietetään museoviikkoa, jonka yhteydessä julkaistiin myös leikkimielinen Mikä museo olet? -testi. Avaruuteen intohimoisesti suhtautuvan tubettaja Joona "Zone VD" Leppälän testitulos kuvasi täydellisesti miehen persoonaa.

Lautapelien ohjekirjat ovat monien painajainen, mutta Joona "Zone VD" Leppälän mielestä ne ovat "ihan parasta"!
Lautapelien ohjekirjat ovat monien painajainen, mutta Joona "Zone VD" Leppälän mielestä ne ovat "ihan parasta"!

Jos tubettaja Joona "ZoneVD" Leppälästä museoitaisiin jokin esine, joka kuvaa häntä, se olisi ehdottomasti sählymaila. Tai Leppälälle se on ilmaveivausmaila. Puoli seitsemän -ohjelman museoviikolla illan vierasta oli pyydetty tuomaan mukanaan esine museoitavaksi ja Leppälälle valinta oli todella helppo.

– Aloin tehdä Youtube-videoita vuonna 2008 ja silloin tein niitä nimenomaan ilmaveivauksesta.

Leppälän videot alkoivat saada huomiota, mutta esiintyminen television Talent-ohjelmassa räjäytti suosion.

– Sen jälkeen elämäni muuttui aika radikaalisti. Seuraavat kolme vuotta keikkailin aktiivisesti ympäri Suomea ja lapset alkoivat tunnistaa kadulla.

Moni muistaakin Leppälän juuri tubettajana, joka teki ilmaveivauksesta tunnetun. Mutta tänä päivänä hänen Youtube-sisältönsä ovat paljon muutakin. Leppälän Youtube-kanavalla on lähes 240 000 seuraajaa ja videot käsittelevät yhä useammin tiedeaiheita, kuten avaruutta. Niinpä hän ei juuri yllättänyt, kun Puoli seitsemän -ohjelman Museokoneesta hän sai tulokseksi Olet Helsingin Observatorio!

Museokonetta voit kokeilla tästä

– Olin ihan varma, että sieltä tulee Pelimuseo, mutta tuo observatorio on paikka, jonne on pitänyt mennä jo pitkään, uudesta kaukoputkesta haaveileva avaruusfani kertoi.

Leppälän Youtube-videoita katsotaan myös koululuokissa

Leppälä kertoo innostuvansa asioista helposti. Jos päähän pälkähtää jokin askarrattuva asia vaikka juuri ennen nukkumaanmenoa, on se selvitettävä saman tien. Uuden tiedon löytäminen taas ruokkii seuraavaa käsiteltävää asiaa.

– Ikinä ei lopu aiheet. Kun tutkii yhtä asiaa, se yleensä laajenee toiseen.

Leppälän videot on huomattu myös Suomen kouluissa.

– Muistan, että joskus vuonna 2014 sain kuulla, että jossain koulussa oli koekysymys liittyen videooni ja olin ihan kauhuissani, että kamalaa jos siinä videossa onkin joku virheellinen tieto. Tuli sellainen huijarisyndrooma, mutta sitten totesin, että ei minun tarvitse tietää aiheesta kaikkea.

Leppälän tapa kertoa historia- ja tiedeaiheista uppoaa lapsiin ja nuoriin, mutta miten hän sen oikein tekee?

– Tuon asiat esille omalla tyylilläni. Se ei ehkä ole pedagogisesti kovin järkevästi mietitty vaan selitän asiat niin kuin ne itseäni eniten kiehtovat. Ilmeisesti siitä on tykätty.

Katso koko lähetys Areenasta: