1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. pörssit

Aasiassa kaupankäynti alkanut alamäessä – kiinalainen kiinteistöjätti Evergrande huolestuttaa sijoittajia

AFP:n mukaan Evergrande-yhtiölle on kertynyt velkaa noin 300 miljardin dollarin verran, mikä rasittaa sen mainetta, luottoluokitusta ja osakkeen hintaa.

Kiinan Shenzhenissa protestoijat kiertelivät Evergranden pääkonttorin ulkopuolella reilu viikko sitten. Kuva: AFP / Lehtikuva

Pörssikurssien alamäki jatkui tänään kaupankäynnin alkaessa Aasian pörsseissä

Tokion Nikkei-indeksi syöksyi yli kaksi prosenttia, ja Hongkongin Hang Seng -indeksi laski yli prosentin. Manner-Kiinan pörssi pysyy tänään kiinni kansallisen juhlapyhän takia.

Pörssikurssit olivat eilen laskussa ympäri maailmaa, kun maakaasun hinnan nousu ja kiinalaisen kiinteistöjätti Evergranden talousvaikeudet ovat huolestuttaneet sijoittajia.

Etenkin Hongkongin pörssikursseja painava Evergrande-yhtiö on aiemmin hyötynyt vuosikymmenen verran jatkuneesta kiinteistöbuumista, ja se on muun muassa laajentanut toimintaansa yli 280 kiinalaiskaupunkiin.

AFP:n mukaan yhtiölle on kuitenkin kertynyt velkaa noin 300 miljardin dollarin verran, mikä rasittaa sen mainetta, luottoluokitusta ja osakkeen hintaa. Viime viikolla yhtiön konttorien ulkopuolella nähtiin mielenosoituksia, joihin osallistui ilman rahojaan jääneitä urakoitsijoita, kiinteistökauppiaita sekä sijoittajia.

Evergranden talousvaikeuksien pelätään leviävän laajemmalle Kiinan kiinteistömarkkinoilla ja heijastuvan myös muihin maihin. Esimerkiksi shanghailaisen holding-yhtiö Sinicin hallituksen puheenjohtaja Zhang Yuanlin kertoi Forbesille varallisuutensa arvon pudonneen maanantaiaamuna 1,3 miljardista dollarista noin 251 miljoonaan dollariin. Yhtiön osakkeiden kaupankäynti oli keskeytetty Hongkongin pörssissä, kun osakkeen hinnasta oli leikkautunut pois 87 prosenttia.

Lue myös:

Tekeekö vuoden 2008 finanssikriisi paluun? Kiinan kiinteistöjätin velkapommin laineet lyövät myös Suomeen: "Sijoittajat ottavat nyt tappiota"

Kiinalaisen kiinteistöjätin huojuminen huolestuttaa markkinoita – yhtiön kaatuminen lähettäisi shokkiaaltoja koko maan taloudelle