1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. työelämä

Hoitajat vauhdittavat neuvotteluja ylityö- ja vuoronvaihtokiellolla Päijät-Hämeessä

Tehyn ja Superin kahdeksan ammattiosastoa aloittavat viikon kestävän ylityö- ja vuoronvaihtokiellon. Hoitajien mielestä työantajan esittämä korotus hälytysrahaan ei kohtele eri ammattiryhmiä tasapuolisesti.

Ylityö- ja vuoronvaihtokielto päättyy ensi tiistaina. Kuva toukokuulta 2021. Kuva: Elina Rantalainen / Yle

Yhteensä kahdeksan Tehyn ja SuPerin ammattiosastoa aloittaa tiistaina viikon kestävän ylityö- ja vuoronvaihtokiellon Päijät-Hämeen hyvinvointialueella.

Ylityö- ja vuoronvaihtokiellon aikana Tehyn ja SuPerin työsuhteiset jäsenet tekevät töitä normaalisti ennalta suunniteltujen työvuorolistojen mukaisesti, eli ylityötä ei tehdä ja työvuoroja vaihdeta.

Kiellolla hoitajat haluavat vauhdittaa yhteisen näkymyksen saavuttamista työnantajan kanssa työvuorojoustoista maksettavista korvauksista.

Hoitajajärjestöt kertovat tiedotteessaan, että työnantaja on esittänyt yksipuolisena päätöksenä korottaa hälytysrahaa 10 eurolla sataan kymmeneen euroon.

Hoitajien mielestä esitys ei kohtele eri ammattiryhmiä tasapuolisesti, sillä lääkäreille maksetaan reilusti suurempi hälytysraha viikonloppuisin kuin muulle henkilöstölle.

Päijät-Sote varautuu ylityö- ja vuoronvaihtokieltoon, mutta paheksuu työtaistelutoimien aloitusta kesken neuvottelujen.

Päijät-Hämeen hyvinvointityhtymän tiedotteessa todetaan, että työnantaja esitti neuvotteluissa, että hälytysrahaa olisi korotettu nykyisestä 100 eurosta 110 euroon arkena. Viikonloppuisin hälytysraha olisi ollut 200 euroa.

Muokattu klo 9.42: lisätty Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän näkemykset.

Lisää Päijät-Hämeen uutisia Yle Areenassa: kuuntele, katsele ja lue mitä lähelläsi tapahtuu.