1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Työllisyys ja työttömyys

Tilastokeskus: Työllisyysaste oli elokuussa 72,8 prosenttia – työllisten määrä kasvanut viime vuodesta

Työttömien määrä laski selvästi vuoden takaisesta, selviää Tilastokeskuksen työvoimatutkimuksesta.

Työntekijät kantoivat tikkaita ulos rautatieasemalla 15. heinäkuuta. Kuva: Silja Viitala / Yle

Tilastokeskuksen työvoimatutkimuksen mukaan työllisiä oli tämän vuoden elokuussa 104 000 enemmän kuin vuosi sitten. Työttömiä oli 33 000 vähemmän kuin viime vuoden elokuussa.

Työllisyysasteen trendiluku oli 72,8 prosenttia ja työttömyysasteen trendiluku 7,6 prosenttia.

Elokuussa työllisiä miehiä oli 44 000 ja naisia 59 000 enemmän kuin vuoden 2020 elokuussa.

Työ- ja elinkeinotoimistoissa sekä kuntakokeiluissa oli elokuun lopussa kaikkiaan 281 000 työttömäksi työnhakijaksi tilastoitua. Työttömien työnhakijoiden määrä oli 49 000 pienempi kuin edellisen vuoden elokuussa.

Työttömyys laski elokuussa edellisen vuoden vastaavasta ajankohdasta elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskusten (ELY) alueilla eniten Pohjanmaalla, Etelä-Pohjanmaalla ja Pirkanmaalla.

Vähiten työttömien työnhakijoiden määrä laski Kainuussa, Keski-Suomessa, Hämeessä ja Uudellamaalla. Elokuun lopussa kokoaikaisesti lomautettuja oli 25 000, joka on 36 000 vähemmän kuin vuosi sitten.

YTK: Työttömyyden lasku hidastunut

Yleinen työttömyyskassa YTK kertoi tänään, että työttömyyden lasku on hidastunut kevään ja alkukesän hyvästä kehityksestä. YTK:n jäsenistön työttömyysaste oli elokuussa 8,3 prosenttia. Heinäkuussa luku oli 8,1 prosenttia.

YTK:n mukaan Rovaniemi ja Pori ovat suurista ja keskisuurista kaupungeista työttömyyden kärjessä. Kuopio, Seinäjoki ja Espoo taas ovat matalimman työttömyysasteen kaupungit.

Maakunnista Lappi, Pohjois-Karjala ja Etelä-Karjala kärsivät syvimmästä työttömyydestä.