Karhunkaadon poikkeusluvat ovat tänä vuonna olleet hyvässä käytössä pohjalaiskunnissa

Keski-Pohjanmaalle myönnetyt kaikki kolme poikkeuslupaa on käytetty, kun taas Etelä-Pohjanmaalla on vielä yksi lupa käyttämättä

Keski-Pohjanmaan korkeudella karhut heräilevät yleensä huhtikuussa talviuniltaan. Arkistokuva. Kuva: Yle/Raili Löyttyniemi

Tämän vuoden karhujahti Keski-Pohjanmaalla on ohi. Alueelle myönnetyt kolme poikkeuslupaa karhunkaatoon on käytetty.

Viimeisimpänä karhu saatiin ammuttua Himangalla. Aiemmat yksilöt kaadettiin elokuun lopussa Lestijärvellä ja Vetelissä.

Etelä-Pohjanmaalla puolestaan yksi lupa on vielä käyttämättä. Se on osoitettu Lappajärvi-Kauhava suunnalle. Siellä karhua on metsästetty, mutta vielä ei ole onnistuttu. Kaatolupa on voimassa lokakuun loppuun asti.

Kaksi kaatolupaa on Etelä-Pohjanmaalla jo käytetty. Toinen karhu kaadettiin Soinissa elokuun lopulla ja toinen Kuortaneella viime lauantaina.

Suurpetoyhdyshenkilöiden kirjaamien havaintojen perusteella Luonnonvarakeskus on arvioinut Etelä- ja Keski-Pohjanmaan karhukannaksi 75–90 yli vuoden ikäistä karhua.

Viime vuonna olleesta Riistakeskus Pohjanmaan seitsemästä luvasta käytettiin vain yksi, Perhossa.

Pohjanmaan rannikolle ei tänä vuonna myönnetty lupia, sillä karhuja ei juurikaan Pohjanmaan maakunnan alueella ole. Arvio on, että Pohjanmaalla liikkuu noin 10–15 karhua. Alueelta haettiin yhtä karhunkaatolupaa Evijärvi–Teerijärvi -alueelle.

Poikkeuslupia on koko maassa myönnetty tälle metsästyskaudelle 457:n karhun kaatoon. Kiintiö on 73 karhua suurempi kuin edellisellä kaudella.