1. yle.fi
  2. Yle Uutiset
  3. kaupunginjohtajat

Kaupunginjohtajaksi valittu Martin Norrgård voitelee ruotsalaisten suksia vielä kevääseen asti, sitten hiihdosta tulee harrastus – "Pääsen nauttimaan siitä, että se on vapaa-aikaa"

Uudenkaarlepyyn kaupungin kanssa viilataan sopimusta, joka mahdollistaa nykyisen pestin loppuunviennin Ruotsissa, mutta myös perehtymisen tulevaan työhön.

Uudenkaarlepyyn uusi kaupunginjohtaja Martin Norrgård vaikuttaa vielä toistaiseksi Vaasan kunnallispolitiikassa ja Ruotsin hiihtomaajoukkueen huollossa. Ensi keväänä uusi työ kutsuu täysimääräisesti. Kuva: Filip Stén / Yle

Uudenkaarlepyyn kaupunginjohtajaksi valittua Martin Norrgårdia polttelee jo halu päästä perehtymään tulevaan virkaansa.

Yksityiskohtia lähikuukausista hän hioo jo näinä päivinä kaupungin kanssa, mutta nykyisen työn Ruotsin hiihtomaajoukkueen voiteluvastaavana Norrgård aikoo hoitaa maaliskuuhun 2022 asti.

– Haluan viedä sen kunnialla loppun asti enkä jättää ruotsalaisia ihan nesteeseen, sanoo Norrgård.

Sen jälkeen hiihdosta tulee enää harrastus. Omien kilpavuosien jälkeen Norrgård on työskennellyt huollossa Ruotsin, Japanin ja Britannian maajoukkuissa.

– Hiihto on viime aikoina tuntunut vähän työltä, nyt toivottavasti pääsen nauttimaan siitä, että se on vapaa-aikaa.

Suomen hiihtomaajoukkueen huoltopäällikon pesti jäi lyhyeksi ja päättyi näkemyseroihin. Tavoitteena oli saada aikaan muutoksia, mutta toisin kävi.

– Jostain syystä muutosta ei haluttu viedä loppuun asti, ja minulla oli edessä helppo päätös, koska tiesin, että Ruotsi halusi minut takaisin. Se oli itselleni parempi vaihtoehto, sanoo Norrgård.

Uudenkaarlepyyn hiihtotapahtumissa uusi kaupunginjohtaja lupaa tarvittaessa huoltoapua – jos kalenterista löytyy aikaa.

Lue myös: Miksi hyvää tulosta takonut huoltopäällikkö jättää Suomen hiihtomaajoukkueen vain yhden kauden jälkeen? Näin Martin Norrgård kommentoi lähtöään

Kohti uutta Uuttakaarlepyytä yhdessä

Huippu-urheilu ja kunnallispolitiikka eivät Norrgårdin mukaan sulje pois toisiaan – päinvastoin.

– Varmasti paineensietokyky paranee urheilun ansiosta. Ja kun on kerran elänyt paineessa ja on kilpailuhenkinen, myös hakee tämänkaltaisia virkoja, sanoo Norrgård.

Politiikka on kuitenkin joukkuelaji, ja Vaasassa tutuksi on tullut myös tärkeä yhteistyö yli kielirajojen.

Uudenkaarlepyyn tuloskuntoa Norrgård ei vielä osaa tarkasti arvioida, mutta kaupungista hänellä on hyvä fiilis.

– Toivottavasti viedään kaupunkia uuteen tulevaisuuteen. Haluan tehdä pieniä muutoksia, mutta lähdetään pikku hiljaa liikkeelle. Yhdessä tehdään, ja tietysti haastattelen paljon ihmisiä.

Paineitakin Norrgård uudesta pestistä kokee, mutta siitä saa myös energiaa. Kuntien tehtävät ovat muuttuneet, keskukset vetävät ja pienillä on haastava työ pysyä perässä.

– Näen kuitenkin valonpilkahduksia: varmasti löydämme keinot pysyä mukana.

Koti toistaiseksi Vaasassa

Uudenkaarlepyyn johtoon oli kuusi hakijaa, ja loppusuoralla Norrgård odotti tiukkaa taistoa. Hän voitti kuitenkin jo ensimmäisellä kierroksella, jolla sai 18 ääntä. Kaksi muuta ehdokasta saivat 7 ja 2 ääntä.

Norrgård on hakenut kuntien johtopestejä aiemminkin; viimeksi hän vetäytyi Närpiön kisasta tultuaan valituksi huoltopäälliköksi.

Koti pysyy toistaiseksi Vaasan Sundomissa, mutta uusi kaupunginjohtaja suunnittelee ensin pienemmän asunnon hankkimista Uudestakaarlepyystä. Myöhemmin kaupunkiin muuttaa koko perhe.

Norrgård jatkaa toistaiseksi myös Vaasan kunnallispolitiikassa, missä hän on ollut mukana kymmenen vuotta.

Mitä ajatuksia juttu herätti? Voit osallistua keskusteluun keskiviikkoon 22.9. kello 23 saakka.