1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Hävittäjähankinnat

Marja Sannikka: Hävittäjät ostetaan autopilotilla

Historiamme kalleinta asekauppaa on perusteltu harmillisen vähän. Tekeekö reilu 60 uutta hävittäjää meistä todella niin uskottavia, kun Venäjällä on kuitenkin ylivoima, kysyy Marja Sannikka videoblogissaan.

Onko hävittäjähankkeessa mitään järkeä?
Onko hävittäjähankkeessa mitään järkeä?

Kymmenen miljardia euroa on suuri summa rahaa, ja sillä summalla olemme uudistamassa Ilmavoimiemme lentokalustoa. Tällä hetkellä Suomi puntaroi viiden eri hävittäjämallin välillä, ja joku niistä korvaa nykyiset Hornetit.

En kuitenkaan ole nähnyt kunnollisia perusteita kaupalle. Asiasta vastaavat henkilöt ovat perustelleet hankintaa lähinnä puolustuksen uskottavuudella, mutta rehellisyyden nimissä, kuinka uskottava Suomi on 64 uudellakaan hävittäjällä esimerkiksi Venäjän yli 1 500 hävittäjän rinnalla?

Hävittäjähanketta on arvioitu puolustushallinnon omin voimin ja viestinnällä on pyritty vaikuttamaan niin, ettei kansa kyseenalaistaisi rahankäyttöä.

Meneekö läpi vai toivoisitko enemmän avoimuutta tällaisiin jättimäisiin hankintoihin? Katso videolta tarkemmin, mistä on kyse, ja tule kertomaan ajatuksesi. Olen mukana keskustelussa kello 21:een saakka.

Kirjoittaja on politiikasta ja yhteiskunnasta kiinnostunut toimittaja, jonka mielestä totuutta täytyy katsoa silmiin, jotta maailmaa voi muuttaa paremmaksi.

Lisää aiheesta Marja Sannikka -ohjelmassa Yle Areenassa perjantaina 24.9.2021 klo 18 ja TV1:llä klo 20.