1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. paikallisliikenne

Paikallisbussiliikenne muuttuu kokonaan sähköiseksi Kotkassa: "Todella tärkeä askel ilmastotoimissa"

Pohjolan Liikenne tilaa Hollannista 25 uutta sähköbussia Kotkan paikallisliikenteeseen. Ne korvaavat paikallisliikenteen nykyiset linja-autot. Kokonaisen kaupungin siirtyminen sähköbussien käyttöön on vielä harvinaista.

Sähköbussit yleistyvät paikallisliikenteen kulkuneuvoina Suomessa. Esimerkiksi Kuopion paikallisliikenteessä on jo sähköbusseja. Kuva: Sami Takkinen / Yle

Kotkan paikallisbussiliikenne muuttuu sähköiseksi.

Kaupunkiliikennettä ajava Pohjolan Liikenne kertoo, että se on päivittämässä Kotkan linja-autokalustonsa kokonaan sähköiseksi.

Kotkan paikallisliikenteeseen on tulossa 25 sähköbussia, jotka tilataan Hollannista.

– Uuden sukupolven sähköbussien valmistus on Hollannissa eurooppalaista huipputasoa, Pohjolan Liikenteen toimitusjohtaja Heikki Alanko kertoo yhtiön tiedotteessa.

VDL-merkkisten bussien valmistus alkaa ensi vuonna. Ne tulevat Kotkassa käyttöön vuoden 2023 aikana.

Paikallisliikenteen ilmastopäästöjen vähentäminen on myös yksi Kotkan ilmasto-ohjelman 2021 – 2030 toimenpiteistä.

– Nyt tulossa oleva muutos Kotkan paikallisliikenteen käyttövoimissa on todella tärkeä ja näkyvä askel liikenteen ilmastotoimissa, sanoo Kotkan kaupungin vs. joukkoliikennepäällikkö Esa Partanen.

Sähköbussit yleistyvät

Sähköbussien määrä kaupunkien paikallisliikenteessä Suomessa on kasvanut nopeasti.

EU:n vaatimusten mukaan vuoden 2025 loppuun mennessä joukkoliikenteen linja-autoista pitää olla niin sanottuja puhtaita ajoneuvoja 41 prosenttia, ja näistä puolet tulee olla täysin sähköllä kulkevia.

Puhtailla ajoneuvoilla tarkoitetaan bussien osalta sellaisia, jotka saavat käyttövoimansa sähköstä, kaasusta, biopolttoaineista tai vedystä.

Sähköbusseja on jo esimerkiksi Helsingissä, Tampereella, Turussa, Lahdessa ja Kuopiossa. Kokonaisen kaupungin bussien vaihtaminen sähköisiin on kuitenkin harvinaista.

Myös esimerkiksi Imatralla oltiin siirtymässä sähköbusseihin jo tänä kesänä. Aloitus siirtyy kuitenkin ensi vuoteen, koska Imatran kaupungin kilpailutus sähköbusseista on päätynyt markkinaoikeuteen.

Pohjolan Liikenne on jo muutaman vuoden ajanut sähköbusseja Espoossa ja Keravalla. Yhtiöllä on pääkaupunkiseudulla yhteensä 85 sähköbussia. Yhtiön mukaan kokemukset ovat olleet hyviä.

– Saamme paljon hyvää palautetta sähköbusseista. Matkustaminen on hiljaisempaa ja mukavampaa, ja bussit eivät tuota pakokaasuja liikenteessä, toimitusjohtaja Heikki Alanko sanoo.