Poliisitaustainen poliitikko Piia Kattelus-Kilpeläinen teki valituksen erottamisestaan – hallinto-oikeus hylkäsi

Kattelus-Kilpeläisellä on virka Pohjanmaan poliisilaitoksella. Hänet erotettiin virantoimituksesta kuukaudeksi poliisille sopimattoman käyttäytymisen takia.

Kansalaispuolueen varapuheenjohtaja Piia Kattelus on jättänyt puolueensa. Kuva: Mirva Ekman / Yle

Vaasan hallinto-oikeus on hylännyt seinäjokelaisen Piia Katttelus-Kilpeläisen valituksen, joka koski hänen määräaikaista erottamistaan poliisin virasta.

Kattelus-Kilpeläisellä on virka Pohjanmaan poliisilaitoksella.

Hänet erotettiin virantoimituksesta kuukaudeksi. Työnantajan perusteluna erottamiselle oli Kattelus-Kilpeläisen kirjoitus Seinäjokinen-lehdessä marraskuussa 2019 sekä hänen esiintymisensä Alfa-TV:n suorassa lähetyksessä helmikuussa 2020.

Pohjanmaan poliisilaitoksella on arvioitu, että Kattelus-Kilpeläisen väitteet lehtikirjoituksessa ja tv-ohjelmassa olivat esitystyyliltään ja sisällöltään epäasiallisia ja solvaavia sekä poliisin arvolle sopimattomia.

Lisäksi työnantajan arvion mukaan Kattelus-Kilpeläinen esitti väitteitä, jotka eivät ole vastanneet tosiasioita.

Tiukkaa tekstiä ja kovia syytöksiä

Lehtikirjoituksessa tulilinjalle joutui poliisiylijohtaja Seppo Kolehmainen.Hänen todetaan kirjoituksessa olevan "pihalla kuin lumiakka". TV-ohjelmassa Kattelus-Kilpeläinen puolestaan väitti, että poliisin sisällä on rajoittettu sanan- ja mielipiteenvapautta vuodesta 2015 lähtien.

Kattelus-Kilpeläinen on valituksensa perusteluksi vedonnut sananvapauteensa ja väittänyt myös, että lehtikirjoitus ei ole hänen itsensä tekemä. Tätä hallinto-oikeus ei pidä uskottavana. Kirjoitus on tehty minä-muodossa ja Kattelus-Kilpeläinen on Seinäjokinen-lehden hallituksen puheenjohtaja.

Hallinto-oikeus toteaa päätöksessään, että sananvapauttaankin käyttäessään virkamiehen on käyttäydyttävä tehtäviensä ja asemansa edellyttämällä tavalla asiallisesti. Asiallisuuden perusvaatimuksena voidaan oikeuden mukaan pitää sitä, että tosiasiatiedot pitävät paikkansa ja että niiden paikkansapitävyys voidaan osoittaa.

Oikeus huomauttaa, että poliisin velvollisuus on käyttäytyä niin että poliisin uskottavuus ei vaarannu. Tämä koskee myös vapaa-aikaa.

Hallinto-oikeus katsoo Kattelus-Kilpeläisen toimineen vastoin virkavelvollisuuksiaan ja pitää määräaikaista erottamista perusteltuna. Päätöksessä viitataan myös siihen, että Kattelus-Kilpeläinen oli jo aikaisemmin saanut toiminnastaan kaksi varoitusta.

Kattelus-Kilpeläinen: periaatteellinen kysymys

Piia Kattelus-Kilpeläinen aikoo hakea muutosta hallinto-oikeuden päätökseen Korkeimmasta hallinto-oikeudesta. Hänen arvionsa mukaan kysymys on ennakkotapauksesta. Hänelle itselleen kysymys on periaatteellinen.

– Kova ydin tässä on poliisin sanan- ja mielipiteenvapaus, toteaa Kattelus-Kilpeläinen.

Hänen mielestään asiaa pitäisi arvioida perustuslain valossa, koska perustuslaissa poliisia ei aseteta erityisasemaan suhteessa sananvapauteen.

Uuden vuoden tervehdys syyteharkinnassa

Piia Katttelus-Kilpeläinen on tällä hetkellä virkavapaalla poliisin tehävistä. Hän on perussuomalaisten kaupunginvaltuutettu ja Seinäjoen uuden kaupunginhallituksen toinen varapuheenjohtaja.

Kattelus-Kilpeläisen toimintaa puntaroidaan parhaillaan myös valtakunnansyyttäjänvirastossa. Ilkkapohjalaisen mukaan Kattelus-Kilpeläistä epäillään virkavelvollisuuden rikkomisesta viime vuodenvaihteen tempauksen takia.

Kattelus-Kilpeläinen julkaisi Twitterissä uuden vuoden tervehdyksenä kuvan, jossa hän esiintyy sinimustassa paidassa kirves kädessä lakeuden laidalla.

Lue myös: