1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ruanda

Tytärten mukaan kyse oli poliittisesta jahdista ja kostosta, kun Hotelli Ruanda -elokuvan sankarin esikuva tuomittiin 25 vuodeksi vankeuteen

Juhlitusta sankarista tuli Ruandan itsevaltaisen presidentin hallinnon vihollinen. Viime vuonna Paul Rusesabagina versiosta riippuen joko pakotettiin tai huijattiin maanpaosta Ruandaan.

Käsiraudoissa olevaa Paul Rusesabaginaa saatettiin oikeudenkäyntiin vuosi sitten. Oikeudenkäyntiä epärehellisenä pitänyt Rusesabagina ei ollut eilen kuulemassa tuomiotaan. Kuva: Eugene Uwimana / EPA

Hotelli Ruanda-elokuvan myötä maailmanmaineeseen noussut Paul Rusesabagina tuomittiin eilen terrorismin tukemisesta 25 vuodeksi vankeuteen oikeusistuimessa Ruandan pääkaupungissa Kigalissa.

Häntä syytettiin muun muassa terrorismin rahoittamisesta ja terroriryhmään kuulumisesta. Rusesabagina kiisti syytteet. Useiden ihmisoikeusjärjestöjen ja perheensä mukaan hänet tuomittiin poliittisin perustein.

Tuomion julistamisen jälkeen Rusesabaginan tytär Anaïse Kanimba totesi BBC:lle (siirryt toiseen palveluun), että 25 vuoden tuomio on käytännössä elinkautinen 67-vuotiaalle terveysongelmista kärsineelle miehelle. Syyttäjät hakivat elinkautista tuomiota.

Toinen tytär, Carine Kaninba sanoi uutistoimisto AFP:lle, ettei oikeudenkäynti ollut rehellinen eikä siinä esitetty uskottavia todisteita.

Lakitiimiin kuulunut Kati Gibson puolestaan kommentoi, että oikeudenkäynnissä ainoa yllätys oli Ruandan viranomaisten häikäilemättömyys väärinkäytöksissä. Viranomaiset ovat kiistäneet väärinkäytökset.

Tuomarit lukemassa tuomiota oikeudessa Ruandan pääkaupungissa Kigalissa. Kuva: Eugene Uwimana / EPA

Rusesabagina ei ollut oikeussalissa kuulemassa tuomiota. Hän vetäytyi pois istunnoista maaliskuussa vedoten siihen, ettei oikeudenkäynti ollut hänen mukaansa oikeudenmukainen.

Perheen mukaan Rusesabagina ei saanut tavata juristejaan ja häntä pidettiin eristyksissä 250 päivää.

Rusesabagina on Ruandan itsevaltaisen presidentin Paul Kagamen vastustaja. Tuomio tuli osaltaan siitä, että oikeuden mukaan Rusesabagina tuki kapinallisryhmiä niiden vuosina 2018 ja 2019 tekemissä iskuissa.

Elokuvan sankari

Maailma tuntee Rusesabaginan Hotelli Ruanda -elokuvan päähenkilön esikuvana. Tositapahtumiin perustuva elokuva sai ensi-iltansa vuonna 2004.

Elokuva kertoo Ruandan vuoden 1994 kansanmurhan aikaisista tapahtumista, jolloin Kigalin Hotel des Mille Collinesin apulaisjohtajana työskennellyt Rusesabagina pelasti hotellin alueelle suojaan yli tuhat ihmistä. Rusesabaginaa elokuvassa esittää näyttelijä Don Cheadle.

Paul Rusesabagina tapasi häntä Hotelli Ruanda -elokuvassa esittäneen Don Cheadlen vuonna 2004. Kuva: AOP / United Artists / Everett Collection

Osa selvinneistä on myöhemmin syyttänyt Rusesabaginaa heidän kohtalollaan rahastamisesta ja oman sankaruutensa liioittelemisesta.

Ruandan kansanmurhassa hutujen ääriryhmät surmasivat noin 800 000 tutsia ja maltillista hutua sadan päivän aikana.

Arvosteli presidenttiä ja lähti maanpakoon

Kansanmurhan jälkeen Paul Rusesabagina syytti presidentti Paul Kagamea itsevaltaisuudesta ja hutujen vastaisen mielialan lietsomisesta. Hän poistui Ruandasta vuonna 1996 ja asettui perheensä kanssa Belgiaan.

Elokuvan jälkeen Rusesabagina nousi maailman maineeseen ja hänen kritiikkinsä Kagamea ja kansanmurhan jälkeisiä tutsien johtamia hallituksia kohtaan tavoitti laajan yleisön.

Rusesabagina kiersi maailmaa esiintymässä ja Yhdysvaltain silloinen presidentti George W. Bush myönsi hänelle Yhdysvaltain presidentin Vapaudenmitalin vuonna 2005.

Rusesabaginalla on Belgian kansalaisuus ja oleskelulupa Yhdysvalloissa. Molemmat maat ovat kyseenalaistaneet nyt päättyneen oikeudenkäynnin puolueettomuuden.

Maanpaossa Rusesabagina nousi johtohahmoksi oppositiokoalitiossa, jolla on myös aseellinen siipi FLN. Kolme vuotta sitten Rusesabagina julisti, että Ruandassa on saatava aikaan muutos keinolla millä hyvänsä. Samalla hän antoi tukensa FLN:lle.

Paul Rusesabagina oikeudessa viime vuoden syyskuussa. Kuva: Eugene Uwimana / EPA

Kiisti tukeneensa väkivaltaa

FLN:ää syytetään kahdesta vuosina 2018 ja 2019 Ruandan eteläosassa tehdystä iskusta, joissa kuoli yhdeksän ihmistä. Rusesabagina on myöntänyt lähettäneensä ryhmälle rahaa pakolaisten puolustamiseen. Hän kiistää kannattaneensa väkivaltaa.

Rusesabaginan tunteva Bostonin yliopiston professori Timothy Longman sanoi AFP:lle Rusesabaginan retoriikan muuttuneen vuosien mittaan jyrkemmäksi.

Paul Rusesabaginan päätyminen maanpaosta oikeuden eteen Ruandassa on erikoinen tarina. Perheen mukaan hänet kidnapattiin ja pakotettiin viime vuoden elokuussa Dubaista Ruandaan lentäneeseen koneeseen.

Oikeudenkäynnissä kuultu todistaja taas kertoi huijanneensa Rusesabaginan yksityiskoneeseen kertomalla, että sen määränpäänä olisi ollut Ruandan naapurimaa Burundi.

Ruandan hallituksen version mukaan Rusesabagina oli matkalla Burundiin tapaamaan siellä ollutta aseellista ryhmää.

Oikeudenkäynnin muut syytetyt puettuina vaaleanpunaisuun vangin asuihin. Kuva: Eugene Uwimana / EPA

Rusesabaginan lisäksi oikeudessa syytteessä oli 20 muuta henkilöä, joista osa on FLN:n jäseniä.

Lisää aiheesta:

Hotelli Ruanda -elokuvasta tunnetulle Paul Rusesabaginalle luettiin syytteet terrorismista ja osallisuudesta murhaan – Kiistää kaiken

Hotelli Ruanda -elokuvasta tunnettu Paul Rusesabagina on pidätetty epäiltynä terrorismista