Koirat auttavat särkemään jään mielenterveys- ja päihdeasiakkaiden kohtaamisissa – monelle eläin on ainoa tapa saada haleja ja suukkoja

Koiria on käytetty apuna luomassa hyvää luottamussuhdetta Turun Pelastusarmeijan tuetun asumisen palvelussa. Eläinten välitön suhtautuminen ihmisiin on toiminut hyvänä jäänsärkijänä.

Sosiaalikoirat auttavat luomaan keskusteluyhteyttä
Sosiaalikoirat auttavat luomaan keskusteluyhteyttä

Pari pikaista pusua ja kevyt lipaisu kämmenselkään. Sosiaalikoirien saksanpaimenkoirien Iran, Bellen ja schipperke Rinon tervetulotoivotukset ovat ylitsepursuavan innokkaat ja märät.

Karvakuonot ovat osa Pelastusarmeijan tuetun asumisen palvelun koirajoukkoa, joka kulkevat sosiaaliohjaaja Katariina Suopajärven mukana asiakaskäynneillä. Mielenterveys- ja päihdepuolen asiakkaille koirat voivat olla ainut kontakti, ainoa tapa saada vähän haleja ja suukkoja.

Pikkuruinen schipperke Rino on sydämensulattajista suurin, sillä se viihtyy sylissä ja on kokonsa puolesta sopivin siihen tehtävään. Kuva: Johanna Manu / Yle

Jos ei ole koiria karvoihin katsominen, eivät koiratkaan valikoi kenen syliin hyppäävät. Yksikön johtaja Marko Erkamaa ja Katariina Suopajärvi iloitsevat, miten koirien avulla saadaan usein rikottua jäätä asiakkaan ja työntekijän välillä.

– Yleensä jääkaapit ovat ensimmäisenä auki. Jes, täällä on nakkia! Asukkaat ovat ostaneet sitä, tätä ja tuota. Koirat saavat rapsuttelua ja jutellaan, mitä koirille kuuluu. Muutaman asiakkaan kanssa käydään ulkoiluttamassa koiria.

Vammaispuolella Suopajärvi on huomannut, miten yhteys asiakkaaseen on helppo luoda keskustelemalla koirista ja niiden puuhista.

Koirat valikoituvat asiakkaille luonteensa mukaan. Kuva: Johanna Manu / Yle

Ihan kaikki koirat eivät sovellu sosiaalikoiriksi. Koiralla pitää olla käytöstapoja, ja Suopajärvi valikoi yleensä koirat niiden luonteen mukaan asiakkaalle sopiviksi. Rauhallinen Belle sopii vanhempien ihmisten pariin, Rino sylissä siliteltäväksi, ja usein mukana kulkeva Olli aktivoi sporttisuudellaan.

Kaverikoiratoimintaa on käytetty eri tahoilla jo pitkään. Koirien läsnäolon on huomattu helpottavan muun muassa kivunlievityksessä. Kymmenen vuotta sitten Suomeen otettiin mallia Yhdysvalloista lanseeraamalla lukukoirien käyttöä kirjastoissa ja kouluissa.

Hiljaisuus rikkoutui vanhan muiston myötä

Katariina Suopajärvi otti koiria mukaan jo kymmenisen vuotta sitten tehdessään opinnäytetyötä. Tuolta ajalta on jäänyt mieleen erityisen koskettava kohtaaminen dementoituneen asiakkaan kanssa.

Palvelutalossa asustanut mies ei enää ollut pitkään aikaan pystynyt tuottamaan puhetta. Koiran nähdessään mies yhtäkkiä sanoi muutaman sanan.

– Dementoitunut mies sanoi, että hänellä on ollut pystykorva. Hoitajat olivat ihan ällikällä lyötyjä, että mies pystyi vielä puhumaan. Hän ei ollut enää hetkeen saanut sanottua mitään ja sitten pystyi kertomaan tämän.

Voit keskustella aiheesta Yle Tunnuksella. Kommentointi sulkeutuu 28.9. kello 23.

Lue myös: