1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. koronapassi

Tapahtuma-ala toivoo koronapassille pitkää ikää, vaikka koronatilanne kohentuu – muutoin Suomeen ei saada kansainvälisiä tapahtumia

Pääkaupunkiseudun yleisörajoitusten poistuminen on jo näköpiirissä. Tapahtuma-ala toivoo silti hallituksen lupaavan, että koronapassi pysyy työkalupakissa pitkään. Ravintola-ala uskoo asiakkaiden ja työntekijöiden tottuvan passin tarkastuksiin.

Yleisörajoitukset ovat poistumassa koronatilanteen parantuessa ja rokotusten edistyessä. Yleisöä DBTL-festivaalilta Turusta 2021. Kuva: Johanna Manu / Yle

Tapahtuma-ala sai tiistaina kaksi isoa uutista: pitkään odotettu koronapassiesitys eteni viimein eduskuntaan, ja pääkaupunkiseudun yleisötilaisuuksien rajoitukset ovat poistumassa. Lopullisen päätöksen yleisörajoituksista tekee Etelä-Suomen aluehallintovirasto.

Tapahtuma-ala otti uutisen ilolla vastaan, sillä Uusimaa on sille tärkein markkina-alue Suomessa. Tapahtumateollisuuden viestintä- ja vaikuttamisjohtaja Maria Sahlstedt sanoo, että viimeisten yleisörajoitusten poistamisen jälkeen tapahtumia voidaan alkaa suunnitella täydelle yleisökapasiteetille.

– Se on selkeä signaali yleisölle ja asiakkaille, että nyt on aika tulla tapahtumiin ja kohdata turvallisesti.

Peter Pan menee pieleen -näytelmän harjoitukset Tampereen Teatterikesässä elokuussa 2020. Kuva: Antti Eintola / Yle

"Koronapassille pitkä mahdollisuus"

Hallitus esittää koronapassia käyttöön vaihtoehdoksi koronarajoituksille, jos epidemiatilanne taas pahenisi.

Koronapassi tulee esimerkiksi teattereihin, urheilutapahtumiin ja ravintoloihin, jos korona on vaarassa levitä alueella. Tapahtumat voivat olla joko järjestön tai yrityksen järjestämiä. Yritys voisi itse valita, ottaako se koronapassin käyttöön vai noudattaako rajoituksia.

Tapahtuma-ala vaati koronapassin käyttöönottamista jo keväällä, mutta asia ei tuolloin edennyt hallituksessa.

Tapahtumateollisuus on kuitenkin tyytyväinen, että koronapassi saadaan nyt käyttöön. Se luo alalle kaivattua ennustettavuutta.

– Jos vielä syksyllä on tarvetta asettaa paikallisia rajoituksia, niin koronapassi toimii vaihtoehtona niille. Se on selkeä merkki, että lippuja uskalletaan ostaa ja tapahtumia järjestää, sanoo Sahlstedt.

Tapahtumateollisuuden mukaan koronapassille on käyttöä vuodenvaihteen jälkeenkin. Syynä on tartuntatautilain pykälä 58, joka mahdollistaa tapahtumien rajoittamisen vielä jatkossakin.

Ala toivoo hallitukselta lupausta passin pidempiaikaisesta käytöstä, sillä muutoin Suomi saattaisi jäädä ilman kansainvälisiä tapahtumia.

– Suomeen tuotavia kansainvälisiä suurtapahtumia suunnitellaan pitkällä aikajänteellä. Jos haluamme tällaisia tapahtumia Suomessa jatkossakin nähdä, niin täytyy olla selkeä lupaus siitä, että tapahtumien osalta koronapassiin on pitkään mahdollisuus.

Soupsterin Minna Lappeteläinen uskoo, että asiakkaat ja työntekijät tottuvat koronapassin tarkastamiseen. Yhtiöllä on Tallinnassa ravintola ja siellä passin käyttö on sujunut ongelmitta. Kuva: Markku Pitkänen / Yle

Asiakkaat ja työntekijät tottuvat passiin

Myös ravintola-ala suhtautuu myönteisesti koronapassiin. Harras toive kuitenkin on, että rajoituksista voitaisiin luopua pian kokonaan. Koronapassi jäisi vain hätäkeinoksi, jos jollain alueella esiintyy tartuntaryppäitä.

Kolmekymmentä ravintolaa ja catering-palvelua pyörittävän Soupsterin varatoimitusjohtaja Minna Lappeteläinen on valmis ottamaan passin käyttöön rajoitusten sijaan. Näin asiakkaita voidaan ottaa sisään tavallinen määrä.

Lappeteläinen harmittelee passin myöhästymistä

– Tulihan tämä vähän myöhässä. Kulttuuri- ja tapahtuma-alan rajoitukset vaikuttaa tietysti myös ravintoloihin. Tämä olisi voinut olla käytössä jo kuukausia aikaisemmin.

Lappateläinen uskoo, että ihmiset ja työntekijät tottuvat pian passin tarkastuksiin.

– Minulla on kokemusta siitä Euroopasta ja meillä on Tallinnassakin ravintola, missä se on käytössä. Ihan sujuvasti se toimii, Lappeteläinen kertoo.

Viro otti koronapassin käyttöön elokuun alkupuolella.

Päivitetty kello 19 Minna Lappeteläisen kommentit.

Lue lisää:

Hallitus sopi matkustussäännöistä, myös esitys koronapassista valmistui: passin ikäraja 12 vuotta, perustuu EU:n koronatodistukseen