Hyppää sisältöön

Katariinan uimahallin sisäaltaat ovat taas auki, mutta kuinka kauan? Toimitilapäällikkö: "Nyt ollaan lisäajalla"

Vanha Katariinan uimahalli Kotkassa on tulossa käyttöikänsä päähän. Puheet uudesta hallista vilkastuvat, mutta Kotkan päättäjät toppuuttelevat vielä.

Katariinan uimalan sisäaltaat saivat kuntotutkimukselta siunauksen vielä seuraavalle talvikaudelle. Kuvituskuva. Kuva: Malin Valtonen / Yle

Kotkan Katariinan uimahalli on jälleen auki, kun sisäallas on saatu täytettyä kesän sulun ja kuntotutkimusten jälkeen.

Kotkan toimitilapäällikkö Tero Huusko kertoo, että altaiden kuntotutkimus oli iloinen yllätys.

– Pelkäsimme, että allasta ei enää talvikaudeksi avattaisi. Nyt ollaan lisäajalla, Huusko kertoo.

Nyt hallin kuntoa seurataan tarkkaan. Huusko kertoo, että huoltajat pitävät allasosastoa silmällä jokapäiväisessä työssään. Insinööritoimisto tulee tutkimaan altaiden kuntoa kerran tai kaksi kertaa vuodessa tarkemmin.

Hankesuunnitelma on lähtökuopissaan

50-vuotias uimahallirakennus on peruskorjattu viimeksi noin 25 vuotta sitten.

Vielä kesällä altaan avaaminen talvikaudeksi ei ollut varmaa. Huonossa kunnossa oleva sisäallaskokonaisuus vuotaa rakennuksen kellaritilaan.

Keskustelu uuden hallin rakentamisesta on jo alkanut, mutta Kotkan kaupunginhallitus ei ole vielä antanut lupaa hankesuunnittelun käynnistämiseen. Kotkan päättäjät tahtovat vielä lisää tietoa päätöksenteon tueksi.

Kotkan liikuntajohtaja Antti Mattila kertoo, että kyseessä on useiden miljoonien hanke.

– Yksinkertaisimmillaan uimahalli olisi noin 10 miljoonan hanke. Kun mennään yhtään monipuolisempiin palveluihin, se kaksinkertaistuu helposti.

Mattila uumoilee, että halvin vaihtoehto ei ole realistinen. Hänen mukaansa on näyttöä siitä, että käyttömäärät kasvavat halleissa, joissa on monipuolisesti palveluja.

Miten käy maauimalan?

Sisäaltaat ovat huonossa kunnossa, mutta entä Katariinan maauimala? Huusko kertoo, että senkin kuntoa on tutkittu, ja sen tulevaisuus on valoisampi. Ongelmia kuitenkin tulee, jos vanha halli on purettava. Allastekniikka on sisäaltaiden kanssa yhteinen.

– On ajateltu, että se voitaisiin eriyttää, jotta maauimala voisi toimia itsekseen uuden hallin rakentamisen ajan, toimitilapäällikkö Tero Huusko kertoo.

Vielä ei ole täysin varmaa, tulisiko uusi halli samalle paikalle kuin nykyinen. Nykyisen puolesta puhuvat hyvä, keskeinen sijainti muiden liikuntapalvelujen yhteydessä ja maauimala.

– Palvelujen keskittäminen samaan paikkaan voi näkyä myös palvelujen käyttäjille lipun huokeammassa hinnassa, Mattila sanoo.

Hän toivoo, että hankesuunnittelu alkaisi jo ensi keväänä tai syksynä.

.
.