1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Aamukooste

Herätys: Presidentti Niinistö: Terveysturvallisuus on globaali asia, Pokémon-korteista maksetaan paljon, lääkärikoulutus ulkomailla kiinnostaa

Kerromme päivän uutiset ja puheenaiheet nopeasti.

Presidentti Sauli Niinistö piti eilen puheen YK:n yleiskokouksessa New Yorkissa. Kuva: Spencer Platt / AFP

Niinistö kiitti tiedeyhteisöä YK:n yleiskokouksessa

Presidentti Sauli Niinistö peräänkuulutti yöllä Suomen aikaa YK:ssa pitämässään puheessaan maailmanlaajuista yhteistyötä, jotta koronapandemia saataisiin loppumaan. Presidentti painotti, että terveysturvallisuutta ei pidä ajatella vain kansalliselta pohjalta.

– Tieteellinen yhteisö on tässä asiassa näyttänyt parempaa esimerkkiä kuin hallitukset.

Lisäksi Niinistö otti kantaa Afganistanin tilanteeseen. Hän piti erittäin tärkeänä, että maat tekevät yhteistyötä taatakseen humanitaarisen avun perillemenon Afganistanin kansalle.

Pokémon-korttien kysyntä räjähtänyt, kaupoissa paikoin eioota

Pokémon-kortit tekevät uuta tulemista. Kuva: Ari Haimakainen / Yle

Vuosituhannen vaihteen lapsille tutut Pokémon-kortit ovat nousseet uudelleen ilmiöksi Suomessa. Kortit ovat olleet tänä vuonna loppu useista paikoista, joissa niitä myydään. Maan suurimman jakelijan mukaan kyse on yhtäältä kansainvälisestä buumista, toisaalta koronasta. Nykyään Pokémon-kortteja keräilevät aikuisetkin.

Yhä useampi suomalainen opiskelee lääketiedettä ulkomailla

Lauri Toivari lähti Liettuaan Vilnan yliopistoon, koska halusi opiskella englanniksi kansainvälisessä ympäristössä. Kuva: Lauri Toivari

Ulkomailla lääketiedettä opiskelevien suomalaisten määrä on moninkertaistunut kymmenessä vuodessa. Viime lukuvuonna heitä oli 1200. Suosituimmat opiskelumaat ovat Latvia, Ruotsi ja Romania. Ulkomaille hakeudutaan kansainvälisen ilmapiirin vuoksi tai siksi, etteivät ovet tiedekuntaan ole avautuneet Suomessa. Myös alanvaihtajat suuntaavat usein muualle.

Äänikirjat vaikuttavat kirjallisuuden sisältöön

Rakenteellisesti haastavat äänikirjat vaativat keskittymistä. Kuva: Henrietta Hassinen / Yle

Äänikirjojen suureen suosioon suhtaudutaan sekä iloiten että pelokkaasti. Kustantajat riemuitsevat menestyksestä, mutta alalla myös pelätään äänikirjojen kaventavan kirjallisuuden kirjoa. Toisinaan kirjan tekstiä täytyy muokata, jotta se taipuu luettavaksi. Muutokset ovat yleensä kuitenkin hienovaraisia.

Päivän lämpötila on korkeintaan kymmenen astetta

Kuva: Yle

Tänään etelätuuli alkaa voimistua myös maan länsi- ja pohjoisosassa. Yleisesti sää jatkuu poutaisena. Pilvipeite rakoilee entistäkin enemmän. Länsi- ja Pohjois-Lapissa pilvisyys on runsasta ja heikot sateet tai tihkut ovat mahdollisia. Päivällä on lämpöä 5...10 astetta.

Katso tarkemmin Ylen sääsivuilta.