1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Varkaus

Varkaus ei ota tänä vuonna kiintiöpakolaisia

Varkauden kaupungille on ehdotettu kolmen syyrialaisen lapsiperheen vastaanottamista. Kaupunki perustelee kielteistä päätöstä hyvinvointialueen valmistelun keskeneräisyydellä sekä perhe- ja sosiaalipalveluiden resurssipulalla.

Syyrialaiset pakolaiset ovat paenneet maan sisällissotaa. Arkistokuva. Kuva: EPA/SAM TAYLOR / MSF

Varkauden kaupunki ei ota tänä vuonna uusia kiintiöpakolaisia. Pohjois-Savon ely-keskus on tarjonnut Varkaudelle mahdollisuutta ottaa vastaan kolme syyrialaista lapsiperhettä, yhteensä 20 pakolaista.

Varkauden kaupunginhallitus on päättänyt, ettei kaupunki ota heitä kaupungin perhe- ja sosiaalipalveluiden resurssitilanteen sekä sote-uudistuksen aiheuttaman muutoksen takia.

Perusteluna on, että hyvinvointialueen valmistelussa ei ole vielä käyty läpi sitä, miten pakolaisille tarjottavat palvelut koordinoidaan kuntien ja hyvinvointialueen välillä. Lisäksi perhe- ja sosiaalipalveluilla on ollut vaikeuksia saada riittävästi henkilökuntaa avoinna oleviin tehtäviin.

Varkaus on päättänyt aiemmin, että se jatkaa kiintiöpakolaisten vastaanottoa ja tekee kunakin vuonna erikseen päätöksen enintään 20 kiintiöpakolaisen vastaanottamisesta. Vastaan otettavat pakolaiset ovat syyrialaisia lapsiperheitä.

Varkaudessa on tällä hetkellä 61 vastaanotettua kiintiöpakolaista.