1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. pyhiinvaellukset

Luontokirkko ja pyhiinvaelluspolku houkuttelevat Köklotin Norrskataan – pyhiinvaellusoppaaksi valmistuva Mirjam Silvén: "Matka kirkkoon on jo pyhiinvaellus"

Vaasan saaristoon rakennettiin pyhiinvaelluspolku ja luontokirkko vain muutamassa viikossa. Polku alkaa Kaukaluodon leirikeskuksen entiseltä tontilta.

Maailmanperintöopas Mirjam Silvénin mukaan pyhiinvaellus voi olla metsässä hiljentyminenkin. Köklotin pyhiinvaelluspolulle on luvassa pidennystä ensi kesänä. Kuva: Antti Haavisto / Yle

Monet rakennusprojektit ovat usein kalliita ja hitaita.

Samaa ei voi sanoa Köklotin Norrskataan Vaasan saaristossa rakennetusta pyhiinvaelluspolusta ja luontokirkosta, joka tehtiin valmiiksi muutamassa viikossa ja maksoi vain muutamia tuhansia euroja.

Esitöitä luontokirkon rakentamista varten tehtiin muutamia viikkoja, mutta talkoolaiset ja seurakuntayhtymän työntekijät rakensivat sen loppujen lopuksi lähes valmiiksi yhden viikonlopun aikana.

Vaikka itse polku lähtöpaikalta perille luontokirkkoon ei olekaan pitkä, oli senkin tekeminen melkoinen urakka. Kaukoluodon maaperä kun on täynnä isoja kivenlohkareita ja kaikkea muuta kuin tasainen.

Maisemat ovat kuitenkin niin upeat, että Vaasan seurakuntayhtymän kiinteistöpäällikkö Kalle Pulkkinen kertoo ihastelleensa niitä jo muutamia vuosia sitten ja ajatelleensa, että paikalle olisi hyvä saada jotain luontoon sopivaa.

Maailmanperintöopas Mirjam Silvén ja kiinteistöpäällikkö Kalle Pulkkinen ovat pyhiinvaelluspolun ideoijia. Toimittaja on Antti Haavisto.

Vanhan tilalle

Pyhiinvaelluspolun lähtöpaikalla sijaitsi aikanaan Vähänkyrön seurakunnan Kaukaluodon leirikeskus, joka myöhemmin kuntaliitoksessa siirtyi Vaasalle.

Rakennus tuli kuitenkin tiensä päähän ja vuonna 2015 se jouduttiin polttamaan maan tasalle sädesienen aiheuttamien lahovaurioiden takia.

Pyhiinvaelluspolku valmistui Köklotiin pääosin talkootyönä. Kuva: Antti Haavisto / Yle

Merenrantaan on lähes näköyhteys.

Paikalla on upeaa sammaloitunutta vanhaa metsää ja hienoa puustoa, jota raivattiin vain hieman, jotta paikalle saatiin hieman merinäköalaakin.

Polun kantava pohja tehtiin murskeesta ja pinta maisemoitiin kuorikatteella, joka myös samalla estää polkupohjaa rehevöitymästä. Muutaman sadan metrin matkalla polun varrella on myös puihin tervanarulla ripustettuja vanhoja lautoja, joista löytyy muunmuassa QR-koodin takana olevia lauluja ja raamatunsäkeitä.

Kaikki työt on pyritty tekemään mahdollisimman tarkasti vanhaa kunnioittaen ja kierrättäen ja materiaalia on saatu monista kunnista.

Pisteeksi iin päälle Vaasan kaupunki lahjoitti vielä edesmenneen Ite-taiteilijan, kuvanveistäjä Edwin Hevonkosken tekemiä puuveistoksia maisemaa komistamaan.

Matka kirkkoon on jo pyhiinvaellus

Kirkkohallitus on tukenut Vaasan seurakuntayhtymän hanketta ja seurakuntayhtymä on antanut idean äidille Mirjam Silvénille melko vapaat kädet kirkon suunnitteluun ja pyhiinvaelluspolun sisällön kehittämiseen.

Silvén on retriittiohjaaja ja maailmanperintöopas, ja pian myös valmis pyhiinvaellusohjaaja.

– Kun aloitin [pyhiinvaellusohjaaja]koulutusta, aloin miettiä tällaista kirkkoa. Laitoin keväällä ehdotusta seurakuntayhtymään ja yhdistimme Kalle Pulkkisen kanssa ajatuksemme, Silvén kertoo.

Norrskatan pyhiinvaelluspolkua kehitetään vielä ainakin ensi vuonna. Pyhiinvaelluspolkua muun muassa jatketaan noin 800 metriä nykyistä pidemmäksi.

Mirjam Silvénin mukaan polun pituus ei ole kuitenkaan tärkeintä.

– Matka kirkkoon on jo pyhiinvaellus ja, kun istut kiven nokassa miettien omaa elämääsi ja koet luonnon pyhyyden, se on pyhiinvaellus.

Norrskatan pyhiinvaelluspolku on tarkoitus lisätä sivustolle (siirryt toiseen palveluun), jolle on koottu valtakunnallisesti keskeisiä pyhiinvaellusreittejä.

Seuraa täältä Ylen uutisia Pohjanmaalta.

Mitä ajatuksia juttu herätti? Voit osallistua keskusteluun maanantaihin 27.9. kello 23 saakka.