1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Matkustusrajoitukset

Hallituksen esitys matkustusrajoitusten jatkamisesta saa tyrmäyksen Lapin matkailutoimijoilta: Rajoitukset pitäisi poistaa kokonaan

Matkailualaa närästää kahden koronatestin vaatimus. Lapin matkailuelinkeinon liitto poistaisi maahantulorajoitukset jo kokonaan. Tällä hetkellä Suomeen pääsevät vapaasti kahdesti rokotetut sekä alle 16-vuotiaat.

Hallituksen esitys matkustusrajoitusten jatkamisesta oli suuri pettymys Lapin matkailulle, sanoo toimitusjohtaja Sanna Kärkkäinen Visit Rovaniemi – matkailumarkkinointiyhtiöstä. Kuva: Eeva Kuivas / Yle

Matkailualalla odotettiin Lapissa matkustuksen vapautuvan lähestulkoon kokonaan. Hallituksen tiistainen esitys nykylinjan jatkumisesta on pettymys.

–Me odotimme, että rajoituksia lähdettäisiin lieventämään ja purkamaan. Rokotekattavuuden ollessa jo niin hyvä tilanne olisi muuttunut, mutta tämä oli suuri pettymys, toimitusjohtaja Sanna Kärkkäinen Visit Rovaniemi – matkailumarkkinointiyhtiöstä sanoo.

Samalla linjalla on myös matkailuyrittäjien edunvalvontayhdistys

– Ei näytä hyvältä, ennen kaikkea, kun meillä rokotuskattavuus on kasvanut. Meillä olisi täällä hyvä vastuskyky riskejä vastaan. Ei pitäisi muodostua riskiä kansalaisten terveydelle eikä myöskään terveydenhuollon kapasiteetille, vaikka enää ei olisi erityisiä rajoituksia, sanoo Lapin matkailuelinkeinon liiton toiminnanjohtaja Nina Forsell.

Forsellin mielestä rajoituksista olisi päästävä kokonaan eroon.

– Jos meillä muualla yhteiskunnassa puretaan rajoituksia, kun rokotekattavuus on 80 prosentissa, sen pitäisi koskea myös matkustusrajoituksia, Nina Forsell sanoo.

Tämä tarkoittaisi siis täyttä paluuta normaaliin.

– Kyllä. Jos ei ole mitään rajoituksia, niin silloinhan on ihan normaalit maahantulosäännökset. Eli EU- ja Shengen-alueen ulkopuolelta tulevilla on tietynlaiset rajatarkastukset, mutta muuta ei. Aivan normaalit tarkastukset, jotka normaaliaikana ovat passien ja viisumien osalta voimassa, Forsell jatkaa.

Lue lisää: STM:n aikeet maahantulorajoitusten jatkamisesta saavat lisää kritiikkiä – THL: "Eivät välttämättä palvele alkuperäistä tarkoitustaan"

Tällaisia ovat nykyiset rajoitukset

Hallitus siis esittää eduskunnalle tällä hetkellä voimassaolevien koronarajoitusten jatkamista nykyisen kaltaisina vuoden loppuun asti. Rajoitukset ovat katkolla lokakuun puolivälissä, eli eduskunnan on päätettävä rajoituksista nopeasti.

Suomeen pääsevät tällä hetkellä vapaasti kaikki, joilla on kaksi rokotusta. EU- ja Schengen-maiden kansalaiset pääsevät Suomeen, vaikka heillä ei ole rokotuksia, kunhan heillä on esittää todistus sairastetusta koronataudista.

Suomeen pääsee myös, kun henkilöllä on alle kolme vuorokautta vanha negatiivinen testitodistus. Hänen on käytävä 72–120 tuntia matkan alkamisesta toisessa testissä.

Jos testiä ei ole lainkaan, se pitää tehdä maahan tullessa ja toisen kerran 72–120 tuntia ensimmäisen testin jälkeen.

Alle 16-vuotiailta ei vaadita mitään todistuksia.

Hieman lisää kiemuroita tuo se, että EU- ja Schengen-maiden ulkopuolelta ilman rokotussarjaa tulevilla pitää olla välttämätön syy tulla Suomeen. Tämä arvioidaan rajatarkastuksessa tapauskohtaisesti.

Esimerkiksi Lapille tärkeät matkailumaat Iso-Britannia ja Venäjä ovat tällaisia ulkopuolisia maita. Onko joulupukin tapaaminen välttämätön syy? Se periaatteessa arvioidaan rajalla tai lentoasemalla.

Lue lisää: Nyt se on näköpiirissä: Lapin matkailun uusi nousu – matkailupomo: “Tässä on entisaikojen tuntua, kysyntää on hämmentävän paljon”

Pahinta on epävarmuus

Lomamatkaa suunnitellaan usein pitkään, ja samalla tutkitaan erilaisia vaihtoehtoja. Kohteen valintaan voi vaikuttaa moni asia, mutta yksi suurimmista tekijöistä on kuitenkin se, kuinka todennäköisesti varattu unelmamatka toteutuu.

– Matkailija haluaa varmuuden siinä vaiheessa, kun hän varaa matkan. Ei varmasti ole kovin houkuttelevaa lähteä matkalle, jos ei ole selvää pääseekö maahan. Kaikista selkeintä olisi, että ei olisi rajoitteita siellä asetuksessa, Lapin matkailuelinkeinon liiton toiminnanjohtaja Nina Forsell sanoo.

Mitä ajatuksia juttu herätti? Voit osallistua keskusteluun Yle Tunnuksella torstaihin 23.9. kello 23 saakka.