1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kelluvat talot

Tammisaaren suojeltu puutaloalue on Suomen vanhimpia, ja nyt sen edustalle suunnitellaan moderneja kelluvia huviloita – vastustajat: "Tuhoaa alueen hengen"

Raaseporin kaupunki on myöntänyt kelluvien talojen suunnitteluvarauksen Tammisaaren vanhan kaupungin edustalle. Vanhan kaupungin historiaa vaaliva yhdistys tyrmää rakentamisajatuksen.

Niin sanotusta juorupeilistä voi tarkkailla katujen ja kujien tapahtumia huomaamatta sisätiloista. Tammisaaren Liinakankurinkadun vanhimmat talot ovat 1700-luvun lopusta. Kuva: Paula Tiainen / Yle

Liinakankurinkatu on hädin tuskin henkilöauton levyinen.

Katu päättyy Barckenin niemen kärkeen Tammisaaren vanhassa kaupungissa, ja sitä reunustavat punamullatut sekä maalatut talovanhukset.

Melkein joka ikkunassa on niin sanottu juorupeili, jonka kautta voi tarkkailla kadun tapahtumia sisätiloista.

Tänä vuonna 475 vuotta täyttävä Tammisaari on yksi Suomen vanhimmista kaupungeista, joskin nykyään Raaseporin osa. Juuri täällä Barckenin niemellä ikä myös näkyy laajalla alueella. Liinakankurinkadun vanhimmat talot on rakennettu 1700-luvun lopussa.

Tammisaaren vanhan kaupungin historiaa vaaliva yhdistys on siksi pöyristynyt niemen kärkeen suunnitteilla olevista kelluvista taloista.

Kymmenkunta vanhan kaupungin edustalla kelluvaa taloa tuhoaisivat yhdistyksen näkemyksen mukaan koko miljöön.

Kelluvat talot sulkisivat näkymän vanhasta kaupungista meren suuntaan ja toisin päin, Tammisaaren vanhan kaupungin yhdistyksen puheenjohtaja Christian Gröndahl arvioi. Kuva: Paula Tiainen / Yle

– Mielestämme se tuhoaa alueen hengen. Tämä on onnistuttu kuitenkin satojen vuosien ajan säilyttämään suurin piirtein samanlaisena. Uusien talojen rakentaminen juuri tähän kohtaan on vähän historian raiskaamista, yhdistyksen puheenjohtaja Christian Gröndahl puhisee.

Gröndahlin arvion mukaan uudet rakennukset sulkevat näkymän sekä vanhasta kaupungista merelle että mereltä vanhaan kaupunkiin päin.

Havainnekuva kelluvasta huvilarivistöstä Liinakankurinkadun ja Eteläisen rantakadun päässä Tammisaaren vanhassa kaupungissa. Kuva: JS Bygg & Design

Yhtiö ihmettelee vastarintaa

Suunnitteluvarauksen takana on kolmen miehen yritys, Ocean Construction Solutions. Yritys aikoo rakentaa niemen kärkeen laitureiden jatkeeksi 7–9 betoniponttonien päällä kelluvaa huvilaa, joiden pinta-ala on 80–150 neliötä.

– En aivan täysin ymmärrä vastustusta, esimerkiksi lähimmät vanhat naapurit ovat 150 metrin päässä uusista taloista, yhtiön hallituksen jäsen Mikael Palmroos kommentoi Västra Nyland -lehdelle (siirryt toiseen palveluun).

Havainnekuva kelluvista merihuviloista, näkymä mereltä mantereelle ja Tammisaaren vanhaan kaupunkiin päin. Kuva: JS Bygg & Design

Kaupunginhallituksen päätös suunnitteluvarauksen myöntämisestä ei sekään syntynyt yksimielisesti, vaan vasta äänestyksen jälkeen.

Esimerkiksi kaupunginhallituksen puheenjohtaja Anita Westerholm (r.) pitää sijoituspaikkaa vääränä.

– Tämä on sekä historiallisesti että kulttuurisesti niin arvokas alue. Täytyy olla mahdollista löytää joku toinen paikka! Konsepti sinänsä on kiinnostava ja olisi hienoa, että se toteutuisi Raaseporissa.

Suunnittelutyö on vasta aivan alussa, sillä kaupunginhallituksen päätös ei ole vielä lainvoimainen. Yhtiö lupaa järjestää tiedotustilaisuuden lähialueen asukkaille heti, kun se on mahdollista.

Yle ei tavoittanut yhtiön edustajia kommentoimaan asiaa.

Edessä on vuosien prosessi

Tammisaaren vanhan kaupungin yhdistyksen puheenjohtajalla Christian Gröndahlilla on asunto myös Helsingissä, mutta varsinkin korona-ajasta suurin osa on kulunut Tammisaaressa.

– Täällä on niin hyvä olla ja koronatilannekin on ollut koko pandemian ajan rauhallinen, hän kehuu.

Hänkään ei tyrmää kelluvia asuintaloja sinänsä, mutta pitää kaavailtua rakennuspaikkaa sopimattomana. Museoviraston luokituksessa Tammisaaren vanha kaupunki ja satama ovat saaneet valtakunnallisesti merkittävän rakennetun kulttuuriympäristön (siirryt toiseen palveluun) statuksen.

Raaseporin kaupunginhallituksen puheenjohtaja Anita Westerholm (r.) toivoo, että konsepti toteutuu Raaseporissa, mutta jossain muualla kuin vanhan kaupungin edustalla. Kuva: Paula Tiainen / Yle

– Museovirasto muun muassa määrää, että vanhan kaupungin pihoissa on käytettävä punaista hiekkaa, eli esimerkiksi harmaa ei käy. Minun näkemykseni mukaan ajatus kelluvista taloista juuri tässä sijainnissa sotii pahasti sitä ilmapiiriä vastaan, mitä viranomaiset haluavat täällä pidettävän yllä, Gröndahl toteaa.

Lopullisesti merihuviloiden rakentamisesta päätetään asemakaavalla, joka käsitellään aikanaan kaupunginvaltuustossa.

Raaseporin kaupunginhallituksen puheenjohtaja Anita Westerholm arvioi, että prosessi vie useamman vuoden.

Suurin piirtein vastaava kelluvien talojen kokonaisuus on tulossa myös Loviisaan vuonna 2023 valmistuvalle asuntomessualueelle.

Voit keskustella aiheesta perjantaihin 24. syyskuuta kello 23:een saakka.

Lue myös:

Meressä kelluvia asuinalueita on suunniteltu vuosia, nyt sellainen nousee Helsinkiin – rakennuttaja: asukkaiden ei tarvitse olla miljonäärejä

Oulun Hartaanselänrantaan suunnitellut kelluvat asunnot ovat herättäneet runsasta kiinnostusta