Ensimmäiset laskettelukeskukset avaavat rinteensä jo parin viikon kuluttua – kausi jatkuu pitkälle, pohjoisessa äitienpäivään saakka

Parhaillaan Sotkamossa koolla oleva Suomen Hiihtokeskusyhdistys ry pohtii, miten talvikautta saataisi jatkettua keväällä entistä pidempään. Aikaisemmin kausi päättyi yleensä pääsiäiseen, mutta nykyisin yhä useampi keskus on auki vappuun asti.

Laskettelukausi jatkuu pohjoisessa nykyisin vappuun saakka. Kuva viime vuoden maaliskuulta Puolangan Paljakasta. Kuva: Jarmo Nuotio / Yle

Ensimmäiset hiihtokeskukset aloittavat talvikauden jo parin viikon kuluttua, kun Levi ja Ruka avaavat rinteensä 8. lokakuuta laskettelijoille. Yhä useampi keskus avaa kauden lumivarastojen turvin.

Suomen Hiihtokeskusyhdistys ry:n toiminnanjohtaja Harri Lindfors odottaa, että kaudesta tulee yhtä hyvä ja pitkä kuin viime talvena. Parhaillaan Sotkamon Katinkullassa koolla oleva yhdistys pohtii, miten talvikautta saataisi jatkettua keväällä entistä pidempään.

– Keväällä lunta riittäisi usein etelässäkin, mutta kun aurinko alkaa paistamaan, ihmiset haluavat vesille, puutarhatouhuihin, golfkentälle ja pyöräilemään. Sama tilanne on syksyllä, ihmiset haluavat päästä mäkeen mahdollisimman pian uudestaan.

Toisaalta kevät on jo pidentynyt. Kun aikaisemmin kauden huipentuma oli pääsiäisenä, nykyisin yhä useammassa paikassa kausi jatkuu vappuun saakka.

– Voi sanoa, että vappu on uusi pääsiäinen. Laskettelukausi jatkuu pitkälle, pohjoisessa keskukset ovat auki äitienpäivään asti ja etelässäkin aika pitkälle, Lindfors sanoo.

Käytännössä rinnekausi kestää jo läpi vuoden, sillä kolmanneksella yhdistyksen jäsenkeskuksista on bikepark-toimintaa, eli polkupyörillä mennään hissillä rinnettä ylös ja ajetaan reittejä pitkin alas.

– Hissipyöräily on vahvassa kasvussa. Laji voi näyttää hurjalta, mutta se on koko perheen laji. Sitä voi harrastaa leppoisasti ja ei niin vauhdikkaasti.

Tänä iltana Suomen Hiihtokeskusyhdistys ry palkitsee vuoden hiihtokeskuksen ja ensimmäistä kertaa vuoden bikeparkin.

Lisää Kainuun uutisia Yle Areenassa: kuuntele, katsele ja lue mitä lähelläsi tapahtuu.