1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. musiikki

Vääristääkö kolmen suuren levy-yhtiön valta musiikkibisnestä? Brittipoliitikot vaativat striimausjärjestelmän suurta nollausta

Ison-Britannian kilpailuviranomaista on pyydetty selvittämään, onko Sonyn, Warnerin ja Universalin markkina-asema epäreilu, ja johtaako se taiteilijoiden poljentaan. Musiikintekijät ovat turhautuneita striimauksen mataliin korvauksiin.

Ed Sheeran on yksi maailman striimatuimmista artisteista. Hänen musiikkiaan on julkaistu Asylum Recordsilla, Atlantic Recordsilla ja Elektra Recordsilla, ja ne ovat kaikki Warner Music Groupin omistamia. Kuva Ed Sheeranin keikalta Moskovasta kesältä 2019. Kuva: Sergei Bobylev / AOP

Britannian hallinto on pyytänyt maan kilpailu- ja markkinaviranomaista (CMA) selvittämään, aiheuttaako Sony Music Entertainmentin, Warner Music Groupin ja Universal Music Groupin valta musiikkibisneksessä kohtuutonta haittaa pienille levy-yhtiöille ja itsenäisille artisteille, uutisoi BBC (siirryt toiseen palveluun).

Hallinto pyysi CMA:ta ottamaan syyniin myös Youtuben, koska sillä on musiikin striimausmarkkinoilla niin merkittävä asema.

Konservatiivipuolueen kansanedustaja Julian Knightin johtama komitea selvitti (siirryt toiseen palveluun) asiaa puolen vuoden ajan. Raportin mukaan artistit saavat rojalteina vain noin 16 prosenttia rahasta, jota heidän musiikkinsa striimaus tuottaa. Loput menevät levy-yhtiöille ja julkaisijoille.

– Vaikka striimaus on tuonut musiikkialalle paljon rahaa, jäävät esiintyjät, biisintekijät ja säveltäjät siitä paitsi, Knight sanoo BBC:n mukaan.

Knightin johtama komitea on vaatinut musiikkijärjestelmän täydellistä mylläystä. Raportissa ehdotetaan rojaltien jakamista puoliksi.

Komitea pyytää CMA:ta selvittämään myös, suositaanko isoja levy-yhtiöitä pienten tekijöiden kustannuksella esimerkiksi kappaleiden soittolistasijoittelussa ja markkinoinnissa.

"Hittibiisien tekijät joutuvat ajamaan taksia"

Britannian kansanedustajien raportista selviää, että nykyinen malli palkitsee erityisen huonosti biisintekijöitä.

Fiona Bevan, joka tuotti Kylie Minoguen Disco-hittialbumille Unstoppable-biisin, kertoi tienanneensa sen striimauksesta vain noin 115 euroa.

– Hittibiisien tekijät joutuvat ajamaan taksia. Se on aika häpeällistä, Bevan sanoi komitealle.

Hallinto aikoo myös työskennellä yhdessä Abban Björn Ulvaeuksen perustaman Credit's Due -kampanjan kanssa, jotta biisintekijät saisivat ansaitsemansa kunnian ja palkan tekemästään työstä.

Striimauspalkkioiden tasoa on kritisoitu vuosia. Vuonna 2018 kolmesta yhdysvaltalaistuomarista koostunut Copyright Royalty Board (CRB) vaati suoratoistopalveluita korottamaan musiikintekijöille maksettavia korvauksia vuoteen 2022 mennessä. Palvelut älähtivät.

Suomi ei ole poikkeus. Myös täällä matalat ja epätasaisesti jakautuvat korvaukset ovat hiertäneet artisteja pitkään. Anssi Kela puuttui asiaan jo vuonna 2013, kun hän hämmästeli Levoton tyttö -kappaleesta saamaansa osuutta. Yli miljoona soittokertaa tuotti reilut 2 000 euroa.

Juttua päivitetty 23.9. klo 6.44: Väärinymmärryksen välttämiseksi tarkennettu Warner Music Groupin, Universal Music Groupin ja Sony Music Entertainmentin nimiä.

Lue lisää:

Suositteleeko Spotify kuuntelijoilleen sopivinta musiikkia – vai sellaista, jonka tekijät ovat suostuneet alennusmyyntiin? (2021)

Spotify raotti salaisuuden verhoa: käyttäjämaksut valuvat suosituimpien poppareiden taskuun – pelkkää klassista musiikkia kuunteleva tukee tietämättään Cheekiä ja Sannia (2018)

Kommentti: Musiikki on liian hyvää liian halvalla, mutta maksaisitko reilun kaupan striimauksesta? (YleX, 2019)