1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. verotus

Saarikko esittää palkkojen veroalea: ”Voisi sopia tämänkin hallituksen pöydälle” – SDP ja vasemmistoliitto peruisivat ensin tiedeleikkaukset

Keskuskauppakamari esittää ansiotuloverotuksen keventämistä kahdella prosenttiyksiköllä ensi vaalikaudella. Valtiovarainministeri Annika Saarikon (kesk.) mielestä asiaa voitaisiin harkita jo ennen vaaleja.

Kevennykset ansiotuloveroihin voisivat mahtua hallituksen pöydälle
Kevennykset ansiotuloveroihin voisivat mahtua hallituksen pöydälle

Valtiovarainministeri Annika Saarikko (kesk.) arvioi, että istuvalla hallituksella olisi vielä mahdollisuus sopia ansiotuloverotuksen keventämisestä.

Keskuskauppakamari esitti tänään tilaisuudessaan ansiotuloverotuksen keventämistä ensi vaalikaudella kahdella prosenttiyksiköllä kautta linjan. Kauppakamarien yhteistyöelimen arvion mukaan tämä tarkoittaisi noin kahden miljardin euron kevennyksiä.

Saarikon mielestä asiassa ei olisi välttämätöntä odottaa hallituksen vaihtumista.

– Itse ajattelen, että tällä hallituksella on vielä päätöksentekoikkuna auki. Kyllä minusta tämänkin hallituksen pöydälle vielä veronkevennykset ansiotuloihin voisivat sopia, hän sanoo Ylelle.

”Vaikutuksia ja mittakaavaa arvioitava”

Asiasta ei ole sovittu hallituspuolueiden kesken.

– Perinteisesti veroratkaisut on tehty aina syksyn budjettiriihessä. Pitää arvioida tarkkaan, miten se (ratkaisu) vaikuttaisi ja myös sitä mittakaavaa, Saarikko avaa.

Miten verotuksen keventäminen sopisi suhdannetilanteeseen? Eikö se olisi elvytystä korkeasuhdanteessa?

– Vielä tärkeämpää on katsoa kauemmas, että talouden kasvusta tulee pysyvää. Verotus on siihen yksi keino, vahvistamaan kasvua ja työllisyyttä.

Ensi vuoden budjettiriihessä tehtävät veroratkaisut vaikuttaisivat aikaisintaan vuoden 2023 verotukseen.

Andersson: Epäjohdonmukaista keskustalta

Opetusministeri Li Andersson (vas.) tyrmäsi Saarikon ehdotuksen lähes välittömästi pikaviestipalvelu Twitterissä.

Ylelle hän arvioi, että avaus on ”yllättävä”.

– Tämä on varsin epäjohdonmukaista. Keskusta on tähän mennessä ollut hyvin huolissaan alijäämästä ja julkisesta velkaantumisesta. Yhtäkkiä väläytellään veroalea, jolla olisi mittavia vaikutuksia julkiseen talouteen, Andersson sanoo.

– Jos liikkumavaraa taloudessa vuonna 2023 on, niin työllisyyden ja Suomen kasvun kannalta löytyisi tärkeämpiäkin prioriteetteja.

Sellaisiksi Andersson nostaa tiederahoitukseen kohdistuvien leikkauksien ”perumisen kokonaan” sekä panostukset ammatilliseen koulutukseen.

– Tiede- ja koulutuspanostusten osalta puhutaan kymmenistä, korkeintaan sadoista miljoonista. Keskuskauppakamari puhui jopa kahden miljardin veroalennuksesta, aivan merkittävistä summista siis.

SDP:n Mäkynen: Suhtaudumme periaatteessa myönteisesti

Myös SDP:n varapuheenjohtaja Matias Mäkynen arvioi, että tieteeseen ja tutkimukseen kohdistuvien säästöjen peruminen olisi tärkeämpää kuin palkkaverotuksen alentaminen.

– Valtion taloutta pitää katsoa kokonaisuutena. Tulot ja menot vaikuttavat kaikki alijäämään. Vuodelle 2023 on suunniteltu leikkauksia tieteeseen ja tutkimukseen, ne ovat suoraan pois tuottavuuden ja talouden kasvusta. Ensisijaista on investoida näihin, Mäkynen sanoo Ylelle.

Hän ei kuitenkaan suoraan tyrmää Saarikon ajatusta.

– Kyllä SDP periaatteessa suhtautuu myönteisesti siihen, että palkkatulojen verotusta voitaisiin laskea – varsinkin pieni- ja keskituloisilta. Kun puhutaan mittaluokasta ja siitä, miten uudistus rahoitettaisiin, niin siinä on paljon yksityiskohdissa keskusteltavaa.

Mäkynen muistuttaa, että nykyisessä taloudellisessa tilanteessa veronkevennyksiä ei voi perustella suhdannetilanteella.

– Rakenteellisena uudistuksena se voi olla perusteltukin, mutta kysymys on aina siitä, miten uudistus rahoitetaan, hän sanoo.

Hallitusohjelmassa ei kirjausta veroalesta

Sanna Marinin (sd.) hallituksen ohjelmassa ei ole sovittu ansiotuloverotuksen yleisestä keventämisestä.

– Hallitus ei pidä tarkoituksenmukaisena ansiotulojen veron yleistä keventämistä tilanteessa, jossa talous kasvaa normaalilla tavalla. Hallitus varaa kuitenkin 200 miljoonaa euroa maltilliseen tuloveron kevennykseen, jolla korvataan osaltaan pieni- ja keskituloisiin palkansaajiin, eläkeläisiin ja yrittäjiin kohdistuvia välillisten verojen korotuksia, ohjelmassa todetaan (siirryt toiseen palveluun).

Lisäksi hallitus on sopinut tekevänsä vuosittain niin kutsutut ”indeksitarkastukset” verotukseen, jottei yleinen ansiotason nousu nostaisi tuloveroprosenttia.

Veronmaksajain Keskusliitto on arvioinut hallituskaudella tehdyt palkkaverotuksen muutokset erittäin maltillisiksi. Liiton mukaan ensi vuonna palkkaverotus kevenee hieman (siirryt toiseen palveluun), kun huomioidaan sekä verot että veroluontoiset maksut.

Voit keskustella aiheesta huomiseen torstaihin 23. syyskuuta klo 23 saakka.

Lue myös:

Talousasiantuntijat tyrmäävät rahaministerin puheet verojen alennuksesta: ”Tätä ei toteuteta, ja Saarikko itsekin tietää sen”