1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. koronavirus

Rokottamattomat nostivat amerikkalaisten koronakuolemat viime talven lukuihin – ”On kamalaa nähdä nyt nuorempia ihmisiä”, sairaanhoitajat tuskailevat

Kuluneen viikon aikana Yhdysvalloissa keskimäärin 2 000 kuolemaa päivässä on liittynyt covid-19-tautiin. Koronarokotukset ovat jumahtaneet paikoilleen, ja ylivoimainen enemmistö kuolleista on rokottamattomia.

Koronapandemian uuvuttamat hoitajat ja potilaat kertovat tilanteestaan floridalaisessa sairaalassa
Koronapandemian uuvuttamat hoitajat ja potilaat kertovat tilanteestaan floridalaisessa sairaalassa

Yhdysvalloissa koronaviruksen aiheuttamaan covid-19-tautiin liittyvät kuolemat ovat nousseet samalle tasolle, jolla ne olivat helmi–maaliskuun vaihteessa.

Virus vaanii pääasiassa yhtä ryhmää: rokottamattomia yhdysvaltalaisia.

Tilanne näkyy esimerkiksi voittoa tavoittelemattoman CoxHealth-yhtiön sairaaloissa Springfieldin ympäristössä Missourissa. Viikossa yhtiön sairaaloissa kuoli covid-19-taudin uuvuttamana 23 ihmistä, mikä on lähes yhtä paljon kuin Chicagon miljoonakaupungissa vastaavana aikana.

– Tämä on musertavaa, sanoo missourilainen lastenlääkäri Dena Hubbard uutistoimisto AP:lle.

Hubbardin hoidossa on muun muassa keskosia, jotka on jouduttu synnyttämään keisarinleikkauksella ennenaikaisesti covid-19-taudista kärsivien äitien hengen pelastamiksi. Kaikki äidit eivät ole selvinneet.

Hoitoalan asiantuntijat sanovat, että ylivoimainen enemmistö kuolleista ja sairaaloita kuormittavista covid-19-potilaista on rokottamattomia. Vaikka rokotettujakin sairastuu tautiin, oireet ovat tyypillisesti lieviä.

– On olemassa hyvin todellinen riski, että päätyy sairaalaan tai lehden kuolinilmoituksiin, viestii Ohion terveysviraston johtava lääkäri Bruce Vanderhoff rokottamattomista AP:lle.

Koronarokotukset ovat jumahtaneet paikoilleen

Yhdysvallat oli vuodenvaihteessa rokotusten käynnistämisessä edelläkävijä maailmassa. Nyt monet länsimaat ovat ottaneet maan kiinni rokotekattavuudessa tai menneet sen ohi.

Yhdysvaltalaisista yhden rokotteen on saanut noin 64 prosenttia ja täysin rokotettuja on noin 55 prosenttia, kertoo koronatilastointia tekevä Johns Hopkins -yliopisto.

Yhdysvalloissa on yli 70 miljoonaa rokotuksiin oikeutettua ihmistä, jotka eivät ole ottaneet rokotetta.

Yliopiston mukaan kahden viime viikon aikana koronaan liittyvien kuolemien päivittäinen keskiarvo on noussut 40 prosenttia: 1 387:stä 1 947:ään.

Kuluneiden seitsemän päivän aikana päivittäinen keskiarvo on ollut jo 2031.

Maanantaina koronaepidemiasta tuli myös Yhdysvaltain historian eniten kuolonuhreja vaatinut epidemia, kun koronakuolemien määrä ohitti vuoden 1918 espanjantautiin kuolleiden määrän.

Espanjantautiin menehtyi Yhdysvalloissa 675 000 ihmistä.

Covid-19-tauti on ollut tähän mennessä osallisena 678 000 ihmisen kuolemaan Yhdysvalloissa.

Kertautuvat terveysongelmat ovat tappava yhdistelmä

Tohtori William Moss Johns Hopkins -yliopistosta toteaa, että monet yhteisöt, joissa rokotuskattavuus on alhainen, kamppailevat jo ennestään terveysongelmien kuten liikalihavuudesta aiheutuvien riskien ja diabeteksen kanssa.

Kun olemassaolevat sairaudet yhdistää alhaiseen rokotuskattavuuteen ja koronaviruksen leviämiskykyiseen delta-muunnokseen, yhdistelmä on tappava.

– Sitä voi kutsua yhteiskunnan epäonnistumiseksi ja synniksi, että olemme tässä tilanteessa kuolemien sekä sairaaloiden ja teho-osastojen kuormittumisen kanssa, Moss sanoo.

Mobiiliklinikan sairaanhoitaja valmistautuu antamaan koronarokotteen naiselle vähävaraisella asuinalueella Columbuksessa elokuussa. Kuva: Stephen Zenner/SOPA Images/Shutterstock/All Over Press

Länsi-Virginiassa syyskuun kolme ensimmäistä viikkoa vaativat 340 kuolonuhria, mikä on enemmän kuin kolmen kesäkuukauden yhteenlasketut kuolemat.

Georgian päivittäiset koronaan liittyvät kuolemat ovat suuremmat kuin väestöltään melkein neljä kertaa suuremman Kalifornian.

Sairaanhoitajat ovat katkeamispisteessä

Florida kuuluu niihin osavaltioihin, joissa poliittinen johto pyrkii estämään koronaviruksen torjuntaa rajoituksin ja taistelee jopa oikeusteitse muun muassa maskinkäyttöä vastaan.

Sarasotan Memorial-sairaalan henkilöstö kuvaa uutistoimisto Reutersille olevansa masentunut ja katkeamispisteessä.

– Toivon, että jokainen ottaisi rokotteen, jotta me pääsisime tästä, sanoo teho-osaston sairaanhoitaja Dana Verminski.

Hoitohenkilöstölle tilanteen raskautta lisää, että edellisiin aaltoihin verrattuna delta-muunnos on tuonut potilaiksi aiempaa nuorempia.

– Nuorten näkeminen on yksinkertaisesti kamalaa, sanoo sairaanhoitaja Kelsey Simons.

Syyskuun alusta lähtien uusien koronavirustapausten määrät ovat kääntyneet laskuun Yhdysvalloissa. Niitä kirjataan nyt noin 139 000 päivässä keskimäärin.

Kuolemantapausten määrä lähtee laskemaan hitaammin, koska uhrit usein sinnittelevät viikkokausia, ennen kuin menehtyvät taudin seurauksena.

Lue lisää:

Päivittyvä seuranta koronaviruksesta